Florin Spătaru comentează anunţul OMV conform căruia se aşteaptă să nu plătească taxa de solidaritate pentru anul fiscal 2022: O declaraţie făcută pe baza unor rezultate preliminare. Să ajungem la rezultate finale şi vom vedea dacă OMV va plăti sau nu


Ministrul Economiei, Florin Spătaru, a declarat vineri, la TVR Info, despre anunţul OMV că se aşteaptă să nu plătească taxa de solidaritate pentru anul fiscal 2022 că este o declaraţie făcută pe baza unor rezultate preliminare, şi după ce se va ajunge la rezultate finale, vor vedea dacă OMV va plăti sau nu.

”Taxa de solidaritate este, aş spune, o responsabilitate a acelor producători din domeniul energiei epntru că profiturile pe care le-au obţinut în 2022 sunt substanţial mai mari decât profiturile pe care le obţineau în anii anteriori. Sigur că România şi producătorii de energie din România vor plăti această taxă de solidaritate iar dacă anumite aspecte tehnice, evaluate preliminar de o companie sau alte, sunt neclare, cu siguranţă le vom clarifica în perioada următoare”, a spus ministrul Economiei.

Florin Spătaru a arătat că, ”la nivel eurpean, toţi aceşi producători plătesc această taxă de solidaritate şi România va colecta această taxă de solidaritate de la producători”. 

Despre anunţul OMV, ministrul a spus: ”Este o declaraţie făcută pe baza unor rezultate preliminare. Haideţi să ajungem în situaţia în care acele rezultate sunt finale şi după aceea om vedea dacă OMV va plăti sau nu. Din punctul meu de vedere, orice mare producător de energie care are profituri în 2022 mult mai mari are o responsabilitate în a plăti această taxă de solidaritate, pentru că ea se va regăsi în sprijinul pentru persoane vulnerabile dar şi în sprijinul pentru industrie”. 

”Sunt sigur că cei doi iniţiatori ai actului normativ vor analiza şi nu am nicio îndoială că producătorii de energie vor plăti această taxă de solidaritate în România”, a mai declarat el. 

OMV Petrom, cea mai mare companie integrată de energie din sud-estul Europei, a anunţat joi că se aşteaptă să nu plătească taxa de solidaritate pentru anul fiscal 2022, impusă prin ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 186 publicată în data de 29 decembrie 2022, motivând că are „sub 75% din cifra de afaceri din sectoarele definite: extracţia ţiţeiului, extracţia gazelor naturale, extracţia huilei şi fabricarea produselor obţinute din rafinarea petrolului”.

Sursă:news.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Informații de calitate.