FMI: O treime din lume va intra în recesiune în acest an


O treime din economia mondială va intra în recesiune în acest an, a avertizat șefa Fondului Monetar Internațional (FMI), Kristalina Georgieva, potrivit căreia anul 2023 va fi „mai greu” decât anul trecut, în condițiile în care SUA, UE și China își vor vedea economiile încetinind, transmite BBC.

Aceasta vine în contextul în care războiul din Ucraina, creșterea prețurilor, majorarea ratelor dobânzilor și răspândirea Covid în China apasă asupra economiei mondiale.

În octombrie, FMI și-a redus perspectivele de creștere economică globală pentru 2023.

„Ne așteptăm ca o treime din economia mondială să fie în recesiune”, a declarat dna Georgieva în cadrul emisiunii de știri Face the Nation de la CBS.

FMI și-a redus în octombrie perspectivele de creștere economică globală pentru 2023, din cauza războiului din Ucraina, precum și a creșterii ratelor dobânzilor, în condițiile în care băncile centrale din întreaga lume încearcă să țină în frâu creșterea prețurilor.

De atunci, China a renunțat la politica zero-Covid și a început să își redeschidă economia, chiar dacă infecțiile cu coronavirus s-au răspândit rapid în țară.

Georgieva a avertizat că China, a doua cea mai mare economie a lumii, se va confrunta cu un început dificil în 2023.

„În următoarele două luni, va fi greu pentru China, iar impactul asupra creșterii chineze va fi negativ, impactul asupra regiunii va fi negativ, impactul asupra creșterii globale va fi negativ”, a spus ea.

FMI este o organizație internațională cu 190 de țări membre. Acestea colaborează pentru a încerca să stabilizeze economia globală. Unul dintre rolurile sale cheie este acela de a acționa ca un sistem de alertă economică timpurie.

Cifrele publicate în weekend au indicat o slăbiciune a economiei chineze la sfârșitul anului 2022.

Indicele oficial al managerilor de achiziții (PMI) pentru luna decembrie a arătat că activitatea fabricilor din China s-a contractat pentru a treia lună consecutiv și în cel mai rapid ritm din ultimii aproape trei ani, în condițiile în care infecțiile cu coronavirus s-au răspândit în fabricile din țară.

În aceeași lună, prețurile locuințelor din 100 de orașe au scăzut pentru a șasea lună consecutiv, potrivit unui sondaj realizat de una dintre cele mai mari firme independente de cercetare imobiliară din țară, China Index Academy.

Sâmbătă, în primele sale comentarii publice de la schimbarea de politică, președintele Xi Jinping a cerut mai mult efort și unitate în timp ce China intră în ceea ce el a numit o „nouă fază”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Informații de calitate.