Grupul Stănescu, tartorul agriculturii. Cum au fost înșurubați apropiații secretarului general al PSD în funcții-cheie

best auto leo vaslui

Instituțiile responsabile de agricultura din România și de resursele pentru fermieri au ajuns în ultimii ani să fie dominate de oameni din polul de putere patronat de Paul Stănescu, secretar general al PSD.

Pasiunea pentru agricultură a familiei secretarului general al PSD, Paul Stănescu, politician originar din Olt, se intersectează cu o serie de numiri în instituții ale statului care păstoresc acest domeniu, girate de organizația de partid din județ. 

Schimbarea conducerii de la Casa de Comerț Agroalimentar „Unirea”, structură care ar trebui să sprijine producătorii români să concureze cu marii retaileri străini, a adus pe funcția de director general un fermier din Olt, în condițiile în care o serie întreagă de poziții-cheie din domeniul agriculturii sunt ocupate de persoane venite din același județ sau care au sprijin de la acest pol de putere din PSD.

Mai precis, Ionuț Victor Radu, legumicultor din comuna Obârșia (județul Olt), a fost numit director general la sfârșitul săptămânii trecute, la structura unde acționar unic este Ministerul Agriculturii, condus de Florin-Ionuț Barbu, tot din județul Olt.

Cum a dat Oltul „crema“ instituțiilor din agricultură

Barbu a ajuns ministru al Agriculturii la constituirea Guvernului Ciolacu, moment în care Paul Stănescu a reușit să-l impună, după ce în iulie 2022 funcția a fost dată lui Petre Daea, sprijinit de președintele PSD. De altfel, Florin-Ionuț Barbu a mai fost susținut de PSD Olt în trecut, ocupând funcția de director al Agenţiei Naţionale de Îmbunătăţiri Funciare (ANIF), în perioada 2014-2020.

Tot Oltul l-a dat pe fostul ministru al Agriculturii (noiembrie 2021 – iunie 2022) Adrian Chesnoiu. În present, Chesnoiu este președinte al Comisiei de agricultură din Camera Deputaților, structură condusă anterior de Florin-Ionuț Barbu. Și în legislatura precedentă fratele lui Paul Stănescu, Alexandru Stănescu, a fost inițial vicepreședinte, apoi președinte din septembrie 2017 până la finalul mandatului, decembrie 2020, al Comisiei de agricultură din Camera Deputaților.

Inclusiv Paul Stănescu este membru simplu al Comisiei de agricultură din Senat, dar fiind că are deja o funcție de conducere, prin deținerea poziției de vicepreședinte al forului. Și în precedentul mandat, în perioada 2016-2018, secretarul general al PSD a fost membru al acestei comisii.

Și la conducerea Agenției pentru Domeniile Statului a fost numit în iulie 2023 Florin Nicolae, fost consilier județean în Ilfov, dar cu sprijin din zona grupării Stănescu. Nu în ultimul rând, la Ministerul Agriculturii, menținut cu sprijin venit tot dinspre PSD Olt, este Adrian Pintea, acum secretar de stat, dar fost director general al Agenției de Plăți și Intervenție în Agricultură timp de șapte ani (septembrie 2016 – august 2023).

Hectarele familiei și „afacerea stuful“

Agromec Vișina SRL, firma unde fiul secretarului general al PSD, Ștefan Alexandru Stănescu, deține 97,24% din acțiuni, are în exploatare peste 3.300 de hectare, potrivit prezentărilor publice ale companiei. Potrivit ultimelor date de pe platforma Termene.ro, cifra de afaceri a fost de 31,5 milioane de lei, iar profitul de 4,45 milioane de lei.

Ștefan Alexandru Stănescu a trecut și prin alte două companii importante în zona agricolă din România. În iunie 2023, site-ul Economica.net arăta, citând date obține referitoare la cele mai mari exploatații pentru care s-au cerut subvenții de la stat, că două firme în care era la acea vreme fiul social-democratului figurau pe locurile doi (S.C. Ecologic Danube S.R.L.), respectiv (S.C Biodelta Resurse S.R.L.). În prezent, Ștefan Alexandru Stănescu nu mai e acționar în niciuna dintre cele două. Cele două firme sunt marile beneficiare ale concesionării recoltării de stuf pentru o perioadă de 25 de ani. Conform actualelor reglementări, subvenția este de 20 de euro la hectar pentru recoltarea de stuf din Delta Dunării. Pe fir a intrat și Parchetul European, care a cerut deja documente de la APIA, aspect confirmat de Adrian Pintea, secretar de stat și fost șef al Agenției, pentru Radio Europa Liberă, pe 25 ianuarie.

În prezent, la nivel parlamentar a trecut de primul for, adică Senatul, un proiect de lege prin care recoltarea de stuf să fie scoasă de la subvenții. Însă inițiativa legislativă trebuie să treacă și de Camera Deputaților, unde, potrivit informațiilor „Adevărul”, pentru moment nu e nicio grabă în a urgenta proiectul, care mai degrabă ar crea probleme de imagine Coaliției, prin asocierea lui Stănescu, fiind lăsat în așteptare. De altfel, la Camera Deputaților sunt numeroase proiecte de lege importante care bat pasul pe loc de ani buni, cum e și Codul Administrativ, aflat din 2019 în acest for.

Problemele de la Casa Unirea

Direcţia de control din cadrul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) a constatat deficienţe şi nereguli în activitatea managementului societăţii Casa Română de Comerţ Agroalimentar „Unirea”, în urma controlului derulat în perioada 13 decembrie 2023 – 31 ianuarie 2024, iar printre acestea se numără facturi neîncasate, în valoare de aproximativ 53 de milioane de lei, sau comercializarea într-o proporţie mai mare a produselor din import decât a celor provenite de la producătorii autohtoni.

S-a constatat că produsele achiziţionate de Casa Unirea şi comercializate ulterior provin în cea mai mare parte de la mărci consacrate la nivel internaţional, din producţie UE sau non UE, iar cele achiziţionate de la fermieri sau producători români sunt într-o proporţie nesemnificativă, fapt ce denotă îndepărtarea managementului de la obiectivul avut în vedere de acţionarul unic atunci când a fost creată această societate, acela de a facilita vânzarea mărfurilor agroalimentare produse în fermele din România”, se arată în raportul de control al MADR.

De asemenea, fosta directoare generală, Mariana Cotoi, nu a putut prezenta documente privind iniţierea vreunui demers în vederea calculării şi facturării penalităţilor de întârziere conform prevederilor contractuale celor din Direcția de control de la Ministerul Agriculturii.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Informații de calitate.