Guvernul analizează interzicerea aplicației TikTok în instituțiile publice, după exemplul Comisiei Europene

best auto leo vaslui

Guvernul analizează, în prezent, riscurile de securitate reprezentate de TikTok, după ce Comisia Europeană și Parlamentul European au interzis aplicația pe telefoanele angajaților, potrivit ministrului Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Sebastian Burduja, citat de Agerpres.


„Este un lucru pe care îl evaluăm în aceste zile cu toate instituţiile implicate, e un lucru foarte bun şi un exemplu foarte bun pe care ni-l daţi, pentru că, dacă nu am avea legea securităţii cibernetice, dacă ea nu va fi operaţionalizată, ne va fi foarte greu să intervenim în asemenea cazuri. Legea care a trecut ieri de Curtea Constituţională realmente creează pârghiile pentru ca statul român să intervină mult mai eficient în cazul unor asemenea pericole”, a afirmat Burduja, la Palatul Victoria, întrebat în legătură cu decizia Comisiei Europene de a nu mai lăsa angajaţii să folosească aplicaţia TikTok şi ce înseamnă acest lucru pentru România.

El a adăugat că România a interzis prin lege antivirusul rusesc şi a luat o serie de măsuri.

„Am emis un ordin de ministru, cred că săptămâna trecută, prin care toate instituţiile din România au o listă de furnizori de soluţii software care nu sunt agreaţi, acum au un termen de o lună de zile, două luni în care trebuie să şi facă acest inventar şi să înlocuiască soluţiile care au funcţii identificate drept vulnerabile”, a spus ministrul.

Întrebat despre faptul că Senatul are cont de TikTok şi mulţi parlamentari apar pe această aplicaţie, el a menţionat că este o analiză care trebuie făcută cu „maximă seriozitate”.

„România a fost printre primele state europene care au interzis prin lege autorităţilor să cumpere asemenea soluţii. Deci, şi aici trebuie să analizăm şi, odată ce vom avea o analiză finală, vom emite o dispoziţie în acest sens. (…) Vom lua o decizie de îndată ce finalizăm această analiză pentru că nu vrem să generăm o reacţie adversă, dacă nu este cazul în acest moment”, a explicat Sebastian Burduja.

Joi, Comisia Europeană a anunţat că interzice instalarea aplicaţiei chineze de social media TikTok pe toate dispozitivele electronice de serviciu ale personalului său, pentru a proteja datele instituţiei, o decizie denunţată de reţeaua de socializare, au relatat agenţiile internaţionale de presă.

De asemenea, în SUA, aplicaţia este considerată o ameninţare la adresa securităţii naţionale și a fost interzisă la sfârşitul lui decembrie pe telefoanele funcţionarilor din administraţie. Recent, şi angajaţii agenţiilor federale au fost somaţi să procedeze la fel. Canada și India au adoptat decizii similare.

Sursă:economica.net

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Informații de calitate.