În biserica reformată din Viştea au fost descoperite picturi murale vechi de 700 de ani, precum şi o şarpantă din lemn din 1319
În biserica reformată din localitatea clujeană Viştea au fost descoperite picturi murale vechi de 700 de ani, precum şi o şarpantă din lemn din 1319, considerată cea mai veche şarpantă datată din România, transmite Agerpres.
„Biserica reformată din Viştea a fost construită în intervalul secolelor XIII – XV. Sub biserica actuală s-a descoperit o rotundă mai veche. Picturile murale din nava şi arcul triumfal al bisericii sunt din două perioade distincte, dar ambele au fost realizate în intervalul secolelor XIII – XIV. Până în prezent s-au realizat operaţiuni de decapare, conservare a picturilor”, a declarat, pentru AGERPRES, restauratorul Kiss Lorand.
De asemenea, a fost descoperită o şarpantă din lemn, care este, probabil, cea mai veche şarpantă datată din România, 1319-1320.
„La arcul triumfal, stratul pictural era în contact cu grinda ce susţine tavanul casetat, ceea ce indică faptul că grinda este anterioară picturii. S-a realizat analiza dendrocronologică a grinzii şi a materialului lemnos al şarpantei vanei, din care a reieşit că o parte importantă a materialului lemnos al şarpantei a fost tăiat în anii 1319-1320. Astfel, la nava bisericii reformate din Viştea avem de-a face cu poate cea mai veche şarpantă datată de pe teritoriul României”, a precizat Kiss Lorand.