Iohannis, despre salariile poliţiştilor: Au fost aduşi la grila existentă. În educaţie, creşterea de 1.000 sau 400 lei este deja peste grila existentă acum în legea 153
Preşedintele Klaus Iohannis a explicat că majorările salariilor poliţiştilor şi ale dascălilor sunt două lucruri diferite. Şeful statului a explicat că poliţiştii au fost aduşi pe grija de salarizare din legea existentă a salarizării 153/2017, pentru că pentru această categorie profesională nu a fost rezolvat acest lucru, însă în educaţie Guvernul Ciucă a crescut grila până la maxim, anul trecut. Preşedintele Iohannis a adăugat că majorarea salariilor cadrelor didactice cu 1.000 lei lunar şi de 400 lei pentru cele nedidactice efectuată prin ordonanţa de urgenţă aprobată joi de către Executiv este „deja peste grila existentă acum în legea 153”.
„În învăţământ, în educaţie pe legea 153, cea existentă cu salarizare unică, sistemul educaţional a fost deja la maxim de anul trecut. Încă de anul, Guvernul Ciucă a crescut toată grila până la maxim. Nu acelaşi lucru se întâmplase la poliţişti şi ceea ce s-a discutat şi negociat cu poliţiştii este să fie ei aduşi la grila deja existentă. Deci sunt două lucruri foarte diferite. La poliţişti li se dă, pe vechea lege, ce trebuia să se mai completeze până sus, lucru care pentru educaţie deja s-a întâmplat în 2022, iar creşterea de 1.000 sau 400 lei este deja peste grila existentă acum în legea 153”, a declarat Klaus Iohannis, într-o conferinţă de presă susţinută la finalul summitului Comunităţii Politice Europene care a avut loc joi în Republica Moldova.
„Nu vreau să fac aprecieri asupra modului de organizare a sindicatelor din diferite sectoare”, a adăugat şeful statului, întrebat de ce poliţiştii au avut parte aşa rapid de majorări salariale, după ce au ameninţat cu intrarea în grevă.
Ministerul de Interne a anunţat, marţi seară, că, de la 1 iunie, se aplică nivelul din Legea 153/2017 pentru solde şi salariile de funcţie, iar actualizarea sporurilor şi indemnizaţiilor va avea loc la prima rectificare bugetară.
Potrivit documentului citat, cu privire la componenta salarială s-a convenit ca, începând cu data de 1 iunie 2023, pentru soldele şi salariile de funcţie să fie aplicat nivelul acestora astfel cum este prevăzut de Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice pentru anul 2022.
„Acest lucru înseamnă că soldele şi salariile de funcţie vor fi majorate la nivelul acestora prevăzut de lege pentru anul 2022, începând cu drepturile salariale aferente lunii iunie, care se plătesc în luna iulie 2023. Referitor la indemnizaţii/sporuri şi celelalte drepturi care compun veniturile salariale ale personalului militar şi poliţiştilor din cadrul MAI, s-a convenit ca acordarea acestora în integralitate, potrivit Legii-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, să fie avută în vedere la prima rectificare bugetară din acest an”, a mai transmis instituţia.
Sursă:news.ro