Justiție a la Moldova!!! Cum o  companie românească care a investit milioane în R.Moldova , a rămas fără echipament, fără cotă în companie și fără vreo compensație, iar fondatorul companiei românești – fără casă.

best auto leo vaslui


La început de octombrie  2022 Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a pronunțat una din cele mai dure hotărâri pe care le-am citit vreodată. Ea a constatat că un judecător moldovean a falsificat materialele unui dosar civil, pronunțând o hotărâre „arbitrară” (termen foarte rar folosit de CEDO). Deși toate argumentele prezentate la CEDO au fost invocate și la Curtea Supremă de Justiție (CSJ), CSJ a menținut soluția arbitrară fără cel puțin să le menționeze (nu mai spun de combaterea acestora).


            Despre ce este cauza – În 2007, o companie românească s-a asociat cu o compania controlată de politicianul Victor Șelin într-o companie moldovenească, cu scopul de a construi drumuri în Moldova. Compania românească a transmis companiei moldovenești echipament pentru construcția drumurilor de peste 1,000,000 euro.

            Ulterior, compania moldovenească a obținut un contract pentru construcția de drumuri de peste 20,000,000 euro. Echipamentul transmis de compania româneasca a fost pus in gaj la o banca pentru a obține lichidități pentru construcția de drumuri. De asemenea, fondatorul companiei românești a garantat creditele luate de compania moldovenească, punând in gaj casa sa, evaluată la 400,000 euro.

            În 2010, între asociații companiei moldovenești a apărut o ceartă din cauza scoaterii banilor din companie în favoarea companiilor controlate de Șelin. În final, Victor Șelin a obținut în instanță de judecată din Moldova anularea acordului de asociere din 2017 și repunerea parților în situația de până la încheierea acestuia. Motivul – echipamentul adus in 2007 nu a fost văzut în persoană de către evaluatori la momentul importului … . Acum ATENȚIE – Judecătorul însă a menționat că contractele de gaj pe casă și pe echipament român valabile. Ulterior, compania româneacă a solicitat să i se restituie echipamentul și să fie scos gajul de pe casă. CSJ a refuzat însă, deși era evident că refuzul este ilogic.


            Cu alte cuvinte, compania românească a rămas fără echipament, fără cotă în companie și fără vreo compensație, iar fondatorul companiei românești – fără casă.


Încă câteva nuanțe pentru juriști – cauza, în care se contestă un raport de evaluare al Camerei de comerț și industrie, a fost examinat în procedură CONTENCISULUI ADMINISTRATIV, chiar dacă raportul de evaluare nu este act administrativ. Hotărârea arbitrară a fost pronunțată de președintele Colegiului civil și de contencios administrativ al Curtii de Apel Chisinau, cel care și-a distribuit el sie dosarul. Acesta a examinat cauza in lipsa companiei românești (cauza a fost fixată pentru examinare pe 02.03, însă a fost examinată pe 02.02, falsificându-se (partial doar) materialele cu privire la fixarea cauzei pentru 02.03). Judecătorul a dispus executarea imediata a hotărârii fără vreo motivare. Judecatorii au admis acțiunea chiar dacă toate termenile de prescriție erau expirate. în registrul intreprinderilor radierea companiei românești din asociați a fost efectuată de către soția vicepresedintelui partidului condus de dl Șelin.

            Eu cred că, în mod legitim, această hotărâre a CEDO ar trebui să stârnească interesul noului Procuror General Interimar și al procurorilor anticorupție. În această cauză statul va plăti (este cert că compensația nu poate fi mai mică decât valoarea echipamentului) milioane de euro.

            Pentru cei interesați hotărârea este disponibilă in limba engleza aici https://hudoc.echr.coe.int/eng…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Informații de calitate.