Katalin Novak, președintele Ungariei, huiduită la Carei în timpul „vizitei private” în care a dezvelit o statuie a poetului Kolcsey Ferenc

best auto leo vaslui

Președintele Ungariei, Katalin Novak, a fost huiduită în timpul vizitei „private” pe care a făcut-o la Carei, ocazie cu care a participat la festivitatea de inaugurare a statuii poetului maghiar Kölcsey Ferenc, informează Libertatea.

Novak a fost huiduită de către o parte dintre cei prezenți, care au scandat în repetate rânduri: „România” şi „Trăiască, trăiască şi înflorească, Moldova, Ardealul şi Ţara Românească”.

Protestatarii aveau pancarte cu mesaje precum „Aici e România, aici e ţara noastră” și „Ceva este etern: Transilvania, pământ românesc!”.

Oamenii, strânși de către Starea de Libertate sau Frăția Ortodoxă, i-au reproșat președintelui ungar că profită de eticheta de „vizită privată” pentru a face de fapt, acțiuni oficiale în numele Ungariei.

Manifestarea a debutat cu intonarea imnurilor României şi Ungariei, urmată de alocuţiuni susţinute de oficialităţi şi un recital de versuri. Primarul municipiului Carei, Kovács Eugen, a precizat în cadrul discursului său, că evenimentul se desfăşoară sub patronajul preşedintei Ungariei.

Kelemen Hunor a fost, de asemenea, prezent la ceremonie. Liderul UDMR a menţionat că este vorba de o a doua statuie a lui Kölcsey Ferenc la Carei, prima fiind vandalizată şi decapitată cu un fierăstrău, la 40 de ani de la amplasarea ei în oraş.

Statuia amplasată miercuri în faţa Primăriei din Carei este opera sculptorului Győrfi Lajos şi a fost realizată de către GECT Poarta Europei, la iniţiativa administraţiei locale din Carei, cu sprijinul Guvernului Ungariei.

Reamintim că deputatul AUR, Mircea Chelaru, a trimis o scrisoare deschisă președintelui Ungariei, în care i-a reproșat că sub pretextul vizitelor private, încurajează pe cei care vor secesionism pe teritoriul României.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Informații de calitate.