Lacul Dracșani

best auto leo vaslui
Ar putea fi o imagine cu lac

Lacul Dracșani

Construit acum mai bine de 100 de ani de țăranii din zonă pentru a se proteja de inundațiile dese, Barajul Sulița a dus la formarea Lacului Dracșani.

În 1925 o asociere formată din 182 de familii: 66 din Flămânzi, 85 din Lunca, 26 din Sulița și 5 din alte sate au cumpărat lacul de la frații Fischer. Lacul era utilizat în principal pentru piscicultură.

La momentul realizării era cel mai mare lac din Câmpia Moldovei.

În perioada regimului comunist, iazul a fost naționalizat. Au fost executate lucrări de supraînălțare a barajului, mărindu-se volumul acumulat, asfel încât să poată fi folosit și pentru irigații, realizându-se și o tranșă pentru atenuarea undelor de viitură. Această extindere a fost posibilă și în urma realizării derivației Siret-Sitna, care a suplimentat debitele naturale ale Sitnei cu debite suplimentare din Siret.

Lacul are o lungime de 8 km și o suprafață de 574 ha., adâncimea medie a lacului fiind de doar 1,16 m și cu un nivel ridicat de aluviuni ceea ce îl face foarte sensibil la variațiile de debit mai ales pe timpul verii când datorită evaporației nivelul sărurilor crește foarte mult.

Din păcate din cauza deversării apelor uzate în râul Sitna din zona orașului Botoșani precum și poluarea de pe terenurile agricole adiacente nivelurile de oxigen ale lacului sunt în continuă scădere ceea ce duce la o reducere drastică a faunei acvatice.

Mai jos aveți câteva cadre surprinse în zona Lacului Dracșani pe data de 14.04.2023.

Sursă:Turist În Țara Mea

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Informații de calitate.