Libertatea: DNA anchetează modul în care a fost închiriat apartamentul de 6.500 de lire al directoarei ICR Londra

best auto leo vaslui

Mai multe persoane au fost audiate în ultimele zile ale lunii ianuarie de procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA), care au fost sesizați cu privire la un potențial abuz în serviciu în cazul închirierii apartamentului șefei Institutului Cultural Român de la Londra, actrița Catinca Maria Nistor, potrivit mai multor surse Libertatea din ICR și MAE, dezvăluie Libertatea.ro

Directorul-adjunct al ICR Londra, Claudiu Florian, se numără printre persoanele care au fost audiate recent de DNA în calitate de martori într-un dosar de cercetare deschis în urma unei sesizări. Potrivit surselor Libertatea, urmează să fie chestionați și directorul departamentului administrativ din cadrul Ministerului Afacerilor Externe – persoană care aprobă plățile cazărilor demnitarilor -, precum și Andrei Novac, secretar de stat la MAE și cel care se ocupă de relația instituțională cu ICR.

Potrivit unor surse apropiate anchetei, la solicitarea MAE, Florian a întocmit la preluarea mandatului, în 2022, un document locativ în care a informat că există două apartamente libere în incinta sediului ICR Londra. Unul dintre ele, cel de la etajul al doilea, este în mod tradițional destinat directorului. De altfel, și directoarea Nistor a locuit circa două luni în el, înainte să-l închirieze pe cel din afara sediului ICR.

„În ciuda faptului că avea un spațiu de locuit gratuit, MAE i-a aprobat cererea de închiriere”, explică sursele ziarului. Aceleași surse au dezvăluit că documentul care aproba închirierea a fost semnat de Bogdan Moisii, secretar general adjunct al MAE, care are calitatea de ordonator de credite, delegată de ministru, și avizat de Eugen Enache, directorul Departamentului Financiar și Administrativ din cadrul ministerului.

O sursă din DNA a confirmat pentru Libertatea că este vorba despre o cercetare pornită în urma unei sesizări ce vizează suspiciunea de abuz în serviciu în cazul chiriei lunare de 6.500 de lire sterline pe care statul român o plătește pentru apartamentul directoarei ICR Londra. Cazul a fost semnalat de Libertatea în luna noiembrie a anului trecut. Ziarul a dezvăluit atunci că actrița Catinca Maria Nistor a refuzat să locuiască într-un apartament gratuit din incinta sediului instituției, așa cum au făcut-o toți predecesorii săi. În schimb, a optat pentru o locuință de 120 mp într-un cartier londonez de lux.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Informații de calitate.