Liderii PSD și PNL sunt ocupați cu rotativa guvernamentală, dar gaura bugetară de 20 de miliarde de lei va arunca economia în aer

best auto leo vaslui

Subiectul pensiilor speciale a ținut prima pagină a presei în ultimele săptămâni. Deși este jalon în PNRR, coaliția PSD-PNL-UDMR preferă să piardă 1,3 miliarde de euro decât să ia măsuri pentru eliminarea acestora. Mai mult, în timp ce liderii PSD și PNL sunt preocupați cu rotativa guvernamentală, economia se prăbușește – gaura bugetară de 20 de miliarde de lei arată cât se poate de clar că Guvernul Ciucă a subestimat cheltuielile. Și de-abia a trecut primul trimestru din 2023.

Gaura bugetară de 20 de miliarde de lei va arunca în aer economia şi companiile româneşti, ca în criza anterioară, scrie Cristian Hostiuc, într-un editorial ZF. El remarcă, de asemenea, faptul că din PIB-ul pe 2022 au dispărut 18 miliarde de lei.

Acesta consideră că Guvernul va avea o sarcină grea deoarece nu vor primi nici tranșa de 1,3 miliarde de euro din PNRR din cauză că s-au pus bețe în roate reformei din sistemul de pensii. Problema este că fără banii din PNRR guvernului, indiferent de numele lui, şi României le-ar fi mult mai greu să facă rost de bani pentru finanţare. În plus, condițiile de creditare s-au înăsprit.

„Creşterea economică este la jumătate faţă de anul trecut, respectiv 2,5% faţă de 4,7%, inflaţia este prognozată să scadă la jumătate, respectiv de la 16% la 8%, ceea ce nu ajută deloc guvernul, dobânzile mari la care se împrumută statul apasă din ce în ce mai greu, iar companiile nu se mai scaldă în bani”, punctează Hostiuc.

Viitorul nu sună bine pentru PSD și PNL. Liderul Marcel Ciolacu deja a adus în discuție scăderea numărului de bugetari.

„Poate mai avem încă un trimestru de respiro, dar dacă nu se face nimic în T2 s-ar putea ca în T3 şi în T4 guvernul să se trezească cu spatele la zid, exact cum a fost guvernul Boc”, conchide directorul editorial ZF.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Informații de calitate.