„Limba moldovenească” devine „limba română” în Constituția Moldovei: „O nedreptate istorică este corectată”

best auto leo vaslui

Deputați ai Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) au înregistrat în parlament un proiect de lege ce prevede că în textele legilor Republicii Moldova, inclusiv în Constituție, sintagma ‘limba moldovenească’ să fie substituită cu ‘limba română’, transmite Moldpres.

Respectivul proiect de lege, destinat să corecteze o ‘nedreptate istorică’, urmează să implementeze decizia din 2013 a Curții Constituționale, care a decis că textul Declarației de Independența primează în față Constituției. În Declarația de Independența, limba de stat este cea română, precizează portalul Deschide.md, citat de Agerpres.

Potrivit documentului, care urmează să fie examinat în comisiile parlamentare, sintagmele ‘limba de stat’, ‘limba oficială’ și ‘limba maternă’, la orice formă gramaticală, vor fi înlocuite cu ‘limba română’, la formă gramaticală corespunzătoare.

De asemenea, se va constată desuetudinea textului ‘funcționând pe baza grafiei latine’ din articolul 13 alineatul (1) din Constituția Republicii Moldova.‘Prezența inițiativa legislativă nu constituie o inițiativa ordinară de modificare a Constituției, ci una tehnică, care rezultă din obligativitatea executării și/sau implementării actelor Curții Constituționale’, se arată în document.

În proiect este prevăzut că Agenția Resurse Informaționale Juridice va asigura în sistemul informațional ‘Registrul de stat al actelor juridice’ operarea modificărilor referitoare la limba de stat în toată legislația Republicii Moldova, inclusiv în Constituția Republicii Moldova. De asemenea, în Codul muncii și în Hotărârea Parlamentului cu privire la zilele comemorative, zilele de sărbătoare și la zilele de odihnă în Republica Moldova, sintagma ‘limba noastră’ urmează a fi înlocuită cu ‘limba română’.

Proiectul în cauza vine să armonizeze legislația cu deciziile Curții Constituționale a Republicii Moldova, care a stabilit în 2013 că Declarația de Independența prevalează asupra Constituției și că noțiunea de limba română, care se regăsește în textul Declarației de Independența, trebuie transpusă în Constituție, potrivit Deschide.md.

„Limba română că limba de stat” și „reintroducerea alfabetului latin” sunt primele incluse în enumerarea din Declarația de Independența a „elementelor de identificare” ale statului, rezultând, în mod evident, că aceste elemente au fost considerate esențiale în definirea identității constituționale a noului stat și a populației acestuia, fiind puse alături, de exemplu, de drapelul, stema și denumirea oficială a statului, având un rol cheie în sistemul valoric creat prin proclamarea independenței Republicii Moldova”, se menționează în notă informativă a proiectulului, menționează media citate.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Informații de calitate.