Maia Sandu este în alertă – SUA acuză Rusia că încearcă să destabilizeze Republica Moldova

best auto leo vaslui

Purtătorul de cuvânt al Consiliului de Securitate Naţională de la Casa Albă, John Kirby, a acuzat Rusia că încearcă să destabilizeze Republica Moldova, inclusiv prin proteste, cu scopul de a instala un guvern mai favorabil cauzei sale, relatează presa internaţională.

Deşi Statele Unite nu văd nicio ameninţare militară imediată la adresa Republicii Moldova, administraţia consideră că Rusia încearcă să slăbească mica ţară europeană, să fabrice o insurecţie şi să instaleze un guvern pro-Moscova, a relatat Reuters.

„Credem că Rusia caută să slăbească guvernul Republicii Moldova, cu siguranţă scopul final fiind acela de a vedea la conducerea ţării o administraţie mai favorabilă”, a declarat John Kirby, purtătorul de cuvânt al Consiliului de Securitate Naţională, citat de AFP.

SUA consideră că Rusia are în vedere mai multe „opţiuni pentru a slăbi guvernul moldovean” şi pentru a-l împiedica să strângă relaţiile cu Europa. Kirby a spus că „actori ruşi” având legături cu serviciile de informaţii ale Moscovei „încearcă să organizeze şi să se folosească de pretextul unor proteste în Republica Moldova ca bază pentru o insurecţie fabricată împotriva guvernului moldovean”, scrie The Independent.

SUA văd, de asemenea, indicii că actori legaţi de guvernul rus ar putea oferi instruire demonstranţilor antiguvernamentali din Moldova, a mai spus Kirby.  „În anii trecuţi am văzut că Rusia a încercat şi a eşuat să destabilizeze alte ţări europene”, a continuat John Kirby, menţionând că o astfel de încercare a existat în Muntenegru în 2016.

WASHINGTONUL VA  AJUTA GUVERNUL MOLDOVEAN

Kirby a mai spus că SUA „vor continua să lucreze îndeaproape” cu Chişinăul şi vor „continua să facă lumină asupra identităţii şi activităţilor acestor actori ruşi”, inclusiv prin aplicarea de sancţiuni, aşa cum s-a întâmplat în octombrie, când au fost sancţionate „nouă persoane şi 12 entităţi implicate în destabilizarea Republicii Moldova, inclusiv oligarhi recunoscuţi pe scară largă pentru coruperea instituţiilor statului moldovean”. (Doi dintre aceştia sunt fugarii Vlad Plahotniuc şi Ilan Şor, acesta din urmă organizând, prin interpuşii săi, protestele antiguvernamentale din Republica Moldova – n.r.)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Informații de calitate.