Marius Lulea despre dubla Unire a lui Cuza: au avut curaj, nu le-a păsat de opoziția imperiilor

best auto leo vaslui

Marius Lulea, prim-vicepreședinte al AUR dar și autor al mai multor cărți de istorie, a vorbit astăzi pentru redacția 4media.info despre Mica Unire, despre dubla alegere a lui Alexandru Ioan Cuza.

El susține că politicienii români au avut mult curaj în acele vremuri și au realizat ce aveau de înfăptuit în ciuda opoziției marilor puteri, opoziție uneori armată.

„Astăzi este o zi specială pentru noi românii, pe data de 5 ianuarie 1859 Alexandru Ioan Cuza era ales domnitor în Moldova, acolo unde unioniștii
, cei care erau numiți și radicali în acele vremuri, aveau o majoritate în Adunarea Electivă.

Câteva zile mai târziu, în data de 24 ianuarie, în cadrul Adunării Elective din Muntenia, care se desfășura la București, Alexandru Ioan Cuza avea să fie de asemenea ales domnitor.

Aveam pentru prima dată, după foarte mulți ani, după sute de ani, un domnitor român, același în cele două principate românești Moldova și Țara Românească.

Să nu uităm însă că vorbim despre o Moldovă ruptă în două de pactul, înțelegerea făcută între Imperiul Țarist și Imperiul Otoman în anul 1812, atunci când, fără să aibă vreun drept, Imperiul Otoman a cedat jumătate din Moldova situată de la est de Prut către Imperiul Țarist.

Gestul pe care l-au făcut pașoptiștii depășește probabil înțelegerea pe care putem să o avem astăzi.

Vorbim de 3 mari puteri care acționau în regiune: Imperiul Țarist, Imperiul Otoman și Imperiul Habsburgic, imperii care se opuneau ca românii
să trăiască în același stat, să facă un stat puternic.

În ciuda acestui lucru și în ciuda amenințărilor
de cele mai multe ori chiar armate, românii au decis cu foarte mult curaj să ducă la îndeplinire planul lor național, ca toți românii să locuiască într-un singur stat.

Sigur că nu putem să uităm că la acel moment dincolo de Carpați se afla Ardealul sub ocupație habsburgică, însă zeci de ani mai târziu, în cadrul Marii alAdunări Naționale de la 1 decembrie 1918, România avea să fie întreagă.

Să nu ne pierdem speranța, asta vreau să vă spun, să avem curajul să facem lucrurile pe care ni le propunem.
Și în acele vremuri foarte mulți spuneau: nu este posibil niciodată nu se va realiza, marile puteri nu vă vor permite să faceți acest lucru.

Se pare că lui Cuza și celor de lângă el nu prea le-a păsat și dacă au avut să facă un lucru ei l-au înfăptuit și astăzi pare că situația e e foarte grea și că nu mai găsim soluții.

Soluții există, trebuie să avem răbdare și ca și în 1848 până în 1859, românii care sunt dincolo de granițe trebuie să implice activ în schimbarea totală a ceea ce înseamnă conducerea Statului Român, unde o mână de fanarioți
conduc Țara doar propriul în interes”.

Să nu uităm că în data de 5 ianuarie 1859 Alexandru Ioan Cuza era ales domnitor în Moldova, iar câteva zile mai târziu, în data de 24 ianuarie, același lucru avea să se întâmple și în Țara Românească. Așa lua naștere statul român modern.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Informații de calitate.