Martirii Horea, Cloșca și Crișan, comemorați la 238 de ani de când au fost executați prin tragere pe roată. Organizatorii anunță demararea acțiunilor oficiale de canonizare a lui Horea

best auto leo vaslui

În data de 28 februarie, la Grupul statuar „Horea, Cloșca și Crișan” din fața clădirii Grand Hotel Napoca, a avut loc ceremonia de comemorare a martirilor neamului românesc Horea, Cloșca și Crișan, la 238 de ani de când eroii au fost executați prin tragere pe roată, informează Napocanews.ro.

Ceremonia a fost organizată de Societatea Cultural-Patriotică „Avram Iancu” din România, în parteneriat cu Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajului.

Președintele Societății cultural-patriotice „Avram Iancu”, Tiberiu Groza, a fost cel care a susținut public anunțul demarării acțiunilor legale și oficiale pentru canonizarea lui Horea, care s-a jertfit pentru neamul românesc și credința creștin-ortodoxă.

Slujba de parastas a fost oficiată de către IPS Andrei, însoțit de un sobor de preoți, iar evocarea istorică a fost susținută de istoricul Tudor Sălăgean, directorul Muzeului Etnografic al Transilvaniei, care a subliniat răsunetul răscoalei în Europa și descrierea frângerii pe roată a martirilor, pe 28 februarie 1785, la Alba-Iulia. Profesorul Vladimir Bogoslavievici a vorbit despre autorul monumentului dedicat martirilor din Cluj-Napoca, sculptorul Ioan Vlasiu.

A fost intonat Imnul Societății Culturale-Patriotice „Avram Iancu”. De asemenea, grupul vocal-bărbătesc CRAII MĂGURII, din Bucea, a fost prezent și a intonat cântece patriotice.

La manifestările comemorative au participat și reprezentanții Primăriei Cluj Napoca Consiliului Județean Cluj, Episcopiei Greco-Catolice de Cluj-Gherla, Asociației Astra, Asociației Cultul Eroilor „Regina Maria”, Asociației Cadrelor Militare în Rezervă și Retragere, Fundației Carpatica, Asociației Concordia Transilvană și Societății culturale Bogdan Vodă.

„Execuţia barbară a celor 3 conducători ai răscoalei locuitorilor din Țara Moților, la ordinele guvernatorului Transilvaniei, baronul Brukenthal, a demonstrat disprețul și oprimarea la care românii transilvăneni erau supuși în propia țară. Urmașii acestor eroi și martiri suntem noi, cei de azi care-i omagiem și le pătrăm vie amintirea, așezându-i în Panteonul națiunii române”, spun organizatorii.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Informații de calitate.