Meloni reformează ajutoarele sociale în Italia şi înlocuieşte, de 1 Mai, ”venitul cetăţeniei” cu un ”cec al includerii”, pentru a face diferenţa între cei care sunt capabili să muncească şi cei care nu sunt”. Opoziţia şi sindicatele o critică dur

best auto leo vaslui

Guvernul italian urmează să desfiinţeze luni ”venitul cetăţeniei” – un ajutor acordat celor mai săraci pe care-l primesc milioane de oameni – şi să-l înlocuiască cu un ”cec al includerii” – limitat la familii alcătuite din persoane care prezintă dezabilităţi, minorilor şi persoanelor în vârstă de peste 60 de ani, relatează AFP.

Guvernul – convocat de 1 Mai de către premierul Giorgia Meloni – urmează să se pronunţe tot prin vot în favoarea unei relaxări a angajărilor cu contract pe o perioadă determinată şi să scutească de la plata cotizaţiilor patronale – pe o perioadă de un an – întreprinderile care angajează un beneficiar al ”cecului includerii” cu un contract de muncă pe o perioadă nedeterminată sau ca ucenic.


”Venitul cetăţeniei” este, în opinia susţinătorilor săi, un ”amortizor social” dovedit în sudul Italiei, afectat de sărăcie, însă în opinia criricilor el este extrem de costisitor – opt miliarde de euro în 2022 – şi îi menţine pe cei care-l primesc în afara câmpului muncii.

”Reformăm venitul cetăţeniei, pentru a face diferenţă între cei care sunt capabili să muncească şi cei care nu sunt”, a justificat Giorgia Meloni.

Începând de la 1 ianuarie 2024, ”venitul cetăţeniei” urmează să fie înlocuit cu acest ”cec al includerii” – în valoare de 5,4 miliarde de euro pe an.

”Venitul cetăţeniei” era destinat oricărei persoane care-şi dovedea veniturile foarte modeste, însă ”cecul includerii” va fi rezervat familiilor alcătuite din persoane cu o dizabilitate, minorilor şi persoanelor în vârstă de peste 60 de ani.

El urmează să fie plafonat la 500 de euro pe lună – 630 de euro în gopsodării cu persoane în vârstă de peste 67 de ani sau care prezintă o dezabilitate gravă -, iar familiile care nu sunt proprietarele locuinţei primesc în plus 280 de euro.

El are o durată de 18 luni şi poate să fie prelungit cu un an, după o pauză de o lună.

”INSTRUMENT DE ACCES LA ACTIVITATE”

Guvernul anunţă şi implementarea unui ”instrument de acces la muncă” profesională.

Persoanele apte să muncească sunt astfel obligate – începând din septembrie – să participe la formări profesionale sau ”proiecte utile colectivităţii”, în achimbul unei indemnizaţii lunare în valoare de 350 de euro, pe o perioadă maximă de un an de zile.

Cheltuielile statului cu acest instrument sunt estimate la 2,1 miliarde de euro în 2024.

Potrivit Institutului italian de Statistică (Istat), ”venitul cetăţeniei” – introdus în 2019 de către Guvernul Mişcării Cinci Stele (M5S) – a permis scoaterea din sărăcie a unui milion de oameni – în pofida faptului că aproape jumătate dintre persoanele sărace nu-l primesc, fie pentru că nu sunt eligibile (au mai puţin de zece ani de rezidenţă pe teritoriul italian), fie pentru că nu au depus o cerere în acest sens.

În 2022, el a fost plătit unui număr de 1,6 milioane de gospodării care însumează aproape patru milioane de oameni, în principal în sudul Italiei, iar alocaţia medie a fost de 550 de euro, potrivit organismului de Securitate Socială INPS.

Opoziţia şi sindicatele au criticat în mod deschis Guvernul pentru că a convocat o şedinţă a Consiliului de Miniştri cu privire la aceste subiecte tocmai de 1 Mai – ”o provocare”, acuză fostul prteşedinte al Camerei Deputaţilor, Roberto Fico.

”Un Guvern serios nu se reuneşte de 1 Mai pentru a-i condamna pe tineri la sărăcie pe viaţă, anihilându-le visul de a avea o locuinţă şi copii. El se reuneşte pentru a introduce un salariu minim legal”, a condamnat, la rândul său, fostul premier M5S Giuseppe Conte.


Giorgia Meloni a apărat într-un comunicat, ”din contră, un semnal frumos şi un privilegiu de a-i onora pe muncitori în această zi de sărbătore şi de a le da răspunsul pe care-l aşteaptă”.

Pe fond, sindicatele denunţă o relaxare a condiţiilor de angajare cu contract pe perioadă determinată, care le permite angajatorilor să prelungească de două ori acest tip precar de contract, fără obligaţia de a-l perpetua după 36 de luni de muncă.

Sursă:news.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Informații de calitate.