Miniştri: G7 ar trebui să adopte o reglementare ”bazată pe riscuri” privind inteligenţa artificială

best auto leo vaslui

Grupul celor Şapte Naţiuni avansate (G7) ar trebui să adopte o reglementare ”bazată pe riscuri” privind inteligenţa artificială, au convenit duminică miniştrii pentru domeniul digital ai ţărilor membre, în timp ce parlamentarii europeni se grăbesc să introducă o lege pentru AI, pentru a pune în aplicare reguli privind instrumentele emergente cum ar fi ChatGPT, transmite Reuters.

Dar o astfel de reglementare ar trebui, de asemenea, ”să păstreze un mediu deschis şi favorabil” pentru dezvoltarea tehnologiilor AI şi să se bazeze pe valori democratice, au declarat miniştrii G7 într-o declaraţie comună emisă la sfârşitul unei întâlniri de două zile în Japonia.

În timp ce miniştrii au recunoscut că ”instrumentele de politică pentru atingerea viziunii comune şi a obiectivului unei AI de încredere pot varia între membrii G7”, acordul stabileşte un punct de reper pentru modul în care ţările majore guvernează AI, pe fondul preocupărilor legate de confidenţialitate şi riscurile de securitate.

”Concluziile acestei reuniuni G7 arată că cu siguranţă că nu suntem singuri în acest lucru”, a declarat vicepreşedintele executiv al Comisiei Europene, Margrethe Vestager, pentru Reuters, înainte de acord.

Guvernele au acordat o atenţie deosebită popularităţii instrumentelor AI generative, cum ar fi ChatGPT, un chatbot dezvoltat de firma OpenAI susţinută de Microsoft, care a devenit aplicaţia cu cea mai rapidă creştere din istorie de la lansarea sa în noiembrie.

”Plănuim să convocăm discuţii viitoare la nivelul G7 privind inteligenţa artificială generativă, care ar putea include subiecte precum guvernanţa, cum să protejăm drepturile de proprietate intelectuală, inclusiv drepturile de autor, promovarea transparenţei, abordarea dezinformarii”, inclusiv manipularea informaţiilor de către forţele străine, se arată în declaraţia ministerială.

Italia, un membru G7, a deconectat ChatGPT luna trecută, pentru a investiga potenţiala încălcare a regulilor privind datele personale.

În timp ce Italia a ridicat interdicţia vineri, măsura de interzicere temporară a inspirat colegii europeni din domeniul reglementării confidenţialităţii să lanseze anchete.

Legislatorii UE au ajuns joi la un acord preliminar asupra unui nou proiect al viitoarei legi pentru AI, inclusiv măsuri de protejare a drepturilor de autor pentru AI generativă, în urma unui apel adresat liderilor mondiali să convoace un summit pentru a controla o astfel de tehnologie.

Vestager, comisarul UE pentru reglementări în domeniul tehnologiei, a declarat că blocul ”va avea acordul politic în acest an” cu privire la legislaţia AI, cum ar fi obligaţiile de etichetare pentru imaginile sau muzica generate de AI, pentru a aborda riscurile legate de drepturile de autor şi educaţionale.

Între timp, Japonia,care deţine preşedinţia G7 în acest an, a adoptat o atitudine permisivă cu privire la dezvoltatorii de AI, promiţând sprijin pentru adoptarea publică şi industrială a AI.

Japonia spera ca G7 ”să convină asupra unei guvernări agile sau flexibile, mai degrabă decât asupra unei reglementări preventive, cuprinzătoare” în privinţa tehnologiei AI, a declarat vineri ministrul industriei, Yasutoshi Nishimura, înaintea discuţiilor ministeriale.

”Întreruperea (dezvoltării AI) nu este răspunsul potrivit, inovaţia ar trebui să se dezvolte în continuare, dar în cadrul anumitor limite pe care democraţiile trebuie să le stabilească”, a declarat Jean-Noel Barrot, ministrul francez pentru tranziţie digitală, pentru Reuters, adăugând că Franţa va oferi câteva excepţii pentru dezvoltatorii de AI mici, conform viitorului regulament al UE.

Pe lângă preocupările legate de proprietatea intelectuală, ţările G7 au recunoscut riscurile de securitate.

”AI generativă… produce ştiri false şi soluţii perturbatoare pentru societate, dacă datele pe care se bazează sunt false”, a declarat ministrul digital japonez, Taro Kono, într-o conferinţă de presă susţinută după acord.

Înalţi oficiali din domeniul tehnologiei din G7, din care fac parte Marea Britanie, Canada, UE, Franţa, Germania, Italia, Japonia şi Statele Unite, s-au întâlnit în Takasaki, un oraş situat la aproximativ 100 km nord-vest de Tokyo, în urma întâlnirilor miniştrilor de externe şi energiei de luna aceasta.

Japonia va găzdui summitul G7 de la Hiroshima la sfârşitul lunii mai, unde prim-ministrul Fumio Kishida va discuta despre regulile AI cu liderii mondiali.

Sursă:news.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Informații de calitate.