Ministrul apărării din Ucraina anunţă că mult aşteptatele sisteme Patriot sunt deja în Ucraina. Kievul precizează că nu va anunţa data contraofensivei şi că are mai multe planuri: “Inamicul nu trebuie să aibă timp să reacţioneze”
Sistemele de apărare antiaeriană Patriot, pe care guvernul ucrainean le solicitase pentru a ajuta la apărarea împotriva atacurilor aeriene, au ajuns în ţară, potrivit ministrului ucrainean al apărării, Oleksii Reznikov, în condiţiile în care Ucraina îşi pune la punct mai multe planuri de contraofensivă, păstrând secretă inclusiv data lansării.
“Cerul nostru frumos devine mai sigur pentru că sistemele de apărare aeriană Patriot au ajuns în Ucraina”, a postat Oleksii Reznikov pe Twitter împreună cu o fotografie cu trei astfel de echipamente.
El a mulţumit guvernelor american, german şi olandez pentru că au furnizat sisteme “Patriot pentru patrioţi”.
“Ştiţi cum împlineşti un vis? Trebuie să vorbeşti lumii despre el şi îi dai viaţă! Exact asta s-a întâmplat cu sistemele Patriot, chiar înainte de război, chiar înainte ca eu să fiu numit în cea mai importantă funcţie din viaţa mea”, mărturiseşte ministrul ucrainean al apărării.
Reznikov a menţionat că a început să facă lobby pentru ca Ucrainei să i se livreze sistemele Patriot încă din august 2021, înainte de invazie, când a făcut o vizită în SUA.
În decembrie anul trecut, miniştrii guvernului ucrainean încă îndemnau puterile străine să furnizeze astfel de sisteme antiaeriene, în timp ce SUA îşi puneau la punct planurile pentru a le furniza. Apoi, guvernul olandez a fost şi el de acord, în ianuarie, să trimită bateriile de rachete.
TEMERILE UCRAINEI
De altfel, în ceea ce priveşte sistemele de apărare aeriană, Ucraina va solicita din nou livrări urgente de rachete sol-aer la reuniunea militară în format Rammstein care are loc vineri, potrivit Financial Times. Oficialii ucraineni se tem că un deficit de sisteme de apărare ar putea fi în avantajul Rusiei, care ar putea profita de situaţie şi ar lansa noi campanii de bombardamente.
“Apărarea aeriană cu rază scurtă de acţiune a fost un subiect care a fost ridicat din ce în ce mai des de ucraineni”, a declarat un oficial european citat de FT. “Dacă le consumă pe toate, se deschide spaţiul pentru forţele aeriene, iar dacă Rusia poate intra cu bombardiere, Ucraina va avea probleme”, au adăugat sursele FT, referindu-se la muniţii neghidate care ar fi lansate din avioane. “Arată sumbru”, au completat oficialii citaţi.
Pe de altă parte, în condiţiile în care toţi ochii se îndreaptă către o aşteptată contraofensivă ucraineană, viceministrul ucrainean al apărării Hanna Maliar a respins apelurile pentru un calendar precizând că Ucraina nu va face un anunţ, iar aceste planuri sunt clasificate.
MAI MULTE PLANURI DE CONTRAOFENSIVĂ
“Este important să înţelegem că nu va exista o zi în care forţele armate vor spune: mâine vom lansa o contraofensivă”, a declarat miercuri Maliar pentru postul naţional de televiziune ucrainean “Acest lucru este imposibil pe timp de război, deoarece acestea sunt informaţii clasificate”, a spus oficialul, citat de CNN.
Contraofensiva nu va implica doar câteva operaţiuni, ci mai degrabă un efort mai amplu în vederea atingerii obiectivului strategic de eliberare a întregului teritoriu ucrainean de sub ocupaţia rusă, a adăugat Maliar, precizând că aceasta presupune antrenarea forţelor ucrainene în ceea ce priveşte echipamentele şi multiple planuri ca opţiuni.
“Planul este ales în cele din urmă astfel încât inamicul să nu aibă timp să reacţioneze la el”, a arătat ea. “Trebuie să înţelegem că forţele armate se pregătesc constant, zilnic, pentru eliberarea completă a teritoriilor noastre. Şi aceasta presupune un set imens de măsuri, nu doar o contraofensivă”, a punctat Hanna Maliar.
Sursă:news.ro