Ministrul Transporturilor a permis în ultimii ani amânarea reviziilor tehnice generale la CFR Călători, cu până la șase luni

best auto leo vaslui

În urma accidentului feroviar din Gara Galați, Sorin Grindeanu a solicitat CFR Călători să demareze urgent o verificare tehnică a materialului rulant feroviar aflat în uz, deși, atât în anul 2022, cât și în 2023, ministrul Transporturilor a semnat două ordine prin care a permis amânarea reviziilor tehnice generale sau reparațiilor planificate pentru vagoanele de călători cu până la șase luni.

Prin ordinul de ministru semnat în martie 2022, „pentru vagoanele de călători scadente la reparații planificate de tip revizie tehnică generală – RTG sau de tip reparație planificată – RP în perioada 1 aprilie 2022-31 decembrie 2022, termenul de reparație planificată se poate prelungi prin majorarea normei de timp cu cel mult 6 luni”.

De asemenea, un alt ordin de ministru din martie 2023 prevedea același lucru pentru perioada 15 martie 2023-31 decembrie 2023.

„În ceea ce privește locomotivele, nu s-a dat niciun ordin de decalare a reparațiilor pentru că o funcționare defectuosă a acestora prezinta un risc real. La nivelul conducerii MTI a existat încă din 2022 deschidere fața de solicitarile CFR Calatori. Li s-a acceptat creșterea prețurilor la biletele de tren atunci când au cerut, pe motiv că nu au suficiente resurse financiare pentru operare și mentenanță”, a mai precizat Sorin Grindeanu.

Sâmbătă, după accidentul feroviar din Gara Galați, în urma căruia o persoană și-a pierdut viața, ministrul Transporturilor a cerut „de urgență” o verificare tehnică a materialului rulant feroviar aflat în uz:

„În urma incidentului din această seară din Gara Galați, până la clarificarea cauzelor producerii acestuia și, având în vedere că este al doilea accident feroviar produs într-un timp foarte scurt, am decis următoarele:

  • să solicit CFR Călători să demareze urgent o verificare tehnică a materialului rulant feroviar aflat în uz.
  • de altfel, în urma incidentului de la Teleorman, am dispus reexaminarea tuturor mecanicilor de locomotivă începând cu luna aprilie. 

În calitate de ministru al Transporturilor al Infrastructurii consider că prioritatea CFR Călători este, în primul rând, siguranța călătorilor!” , a declarat Grindeanu după tragedia feroviară.

Directorul General al CFR Călători, Traian Preoteasa, a transmis ulterior un comunicat prin care susține că îşi  asumă „acţiunea sau inacţiunea” oricărui angajat al companiei, constatată de către organele de cercetare. Preoteasa spune că nu își poate asuma, însă, subfinanţarea cronică a sistemului feroviar din ultimii 30 de ani.

„ Îmi voi asuma acțiunea sau inacțiunea oricărui angajat al CFR Călători, constatată de către organele de cercetare și care ar fi putut duce la evitarea acestei drame ce a cauzat decesul colegei noastre. Nu îmi pot asuma însă, subfinanțarea cronică a sistemului feroviar din ultimii 30 de ani! Profund îndurerat, transmit și pe această cale condoleanțe familiei îndoliate și întregul sprijin necesar în aceste momente de grea cumpănă!”, a precizat şeful CFR Călători, Traian Preoteasa.

Reamintim că sâmbătă seara, în jurul orei 19.15, o garnitură de tren a fost izbită cu viteză puternică de locomotiva care urma să fie cuplată pentru cursa Galați – Mărășești (Vrancea). În urma impactului, o femeie în vârstă de 53 ani – conductorul trenului implicat care avea o vechime în conducerea trenurilor de călători de peste 15 ani – a decedat la spital. Alte trei persoane care se aflau în vagonul lovit de locomotivă au fost rănite.

Poliștii au deschis dosar penal în acest caz.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Informații de calitate.