Moscova acuză Occidentul că urmărește să distrugă Rusia: O încercare de a rezolva „problema rusească”

best auto leo vaslui
Sursa foto: Facebook / MFA Russia

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a acuzat joi Occidentul că dorește să aplice o înfrângere de durată Moscovei și a atacat-o dur pe șefa UE, Ursula von der Leyen, care a sosit în această dimineață la Kiev, potrivit agenției AFP.

„Ursula von der Leyen (…) a spus că rezultatul războiului ar trebui să fie înfrângerea Rusiei, genul de înfrângere prin care timp de decenii, timp de multe decenii, Rusia nu-și poate reface economia. Nu este acesta rasism, nu este acesta nazism – nu este aceasta o încercare de a rezolva „problema rusească?”, a susținut Lavrov, în comentariile difuzate de televiziunea de stat rusă.

Serghei Lavrov reia practic comentariile făcute la jumătatea lunii ianuarie, când a comparat izolarea internațională a Rusiei ca urmare a războiului din Ucraina cu uciderea evreilor din Europa în timpul Holocaustului. Comentariile au atras furia Israelului.

La acel moment, Serghei Lavrov a comparat ajutorul militar american acordat Ucrainei cu acțiunile lui Hitler, precum și cu cele ale lui Napoleon.

„La fel cum Napoleon a mobilizat aproape toată Europa împotriva Imperiului Rus, la fel cum Hitler a mobilizat și capturat, a pus sub arme majoritatea țărilor europene și le-a aruncat împotriva Uniunii Sovietice, acum Statele Unite au format o coaliție din aproape toți europenii care sunt membri ai NATO și nu numai, din membrii UE și prin intermediul Ucrainei, prin procură, duc un război împotriva țării noastre cu aceeași sarcină – soluția finală a „problemei rusești””, a declarat ministrul rus de externe.

„Așa cum Hitler a vrut să rezolve definitiv „chestiunea evreiască”, acum, dacă îi citiți pe politicienii occidentali, ei spun fără echivoc că Rusia trebuie să sufere o înfrângere strategică”, a adăugat Lavrov, citat de agenția TASS.

Naziștii germani au urmărit politica „Soluției finale a problemei evreiești” ( Endlösung der Judenfrage ) între 1941-1945, care a constat în uciderea deliberată, în masă, a evreilor europeni.

Israelul l-a acuzat pe Lavrov de profanarea memoriei Holocaustului. „Orice comparație sau juxtapunere a evenimentelor actuale cu planul lui Hitler privind decizia finală de exterminare a poporului evreu denaturează adevărul istoric, profanează memoria celor morți și a supraviețuitorilor și trebuie respinsă cu hotărâre”, a declarat Ministerul de Externe al Israelului, într-un comunicat.

Congresul Evreiesc European (EJC) a condamnat, de asemenea, comentariile lui Lavrov și i-a cerut acestuia să își ceară scuze.

„Suntem șocați și îngroziți de comparația rușinoasă făcută de ministrul Lavrov între acțiunile unei coaliții de state democratice și persecuția și uciderea a șase milioane de evrei de către Hitler”, a declarat președintele Congresului Evreiesc European, Ariel Muzikant, într-o declarație.

Al doilea scandal în șase luni

În mai 2022, principalele mass-media și oficiali israelieni l-au atacat pe Lavrov după remarcile sale legate de evrei și Hitler, într-un interviu acordat unei companii de televiziune italiene.

Răspunzând la o întrebare despre cum poate fi acuzată Ucraina de nazism dacă președintele său Volodimir Zelenski este evreu, ministrul rus a spus că Adolf Hitler a fost, de asemenea, de origine evreiască și – în plus – „cei mai înfocați antisemiți”, a spus Lavrov, sunt, de regulă, evrei.

„S-ar putea să mă înșel, dar Adolf Hitler avea și el sânge evreiesc. Asta nu înseamnă absolut nimic. Înțelepții evrei spun că cei mai înfocați antisemiți sunt de obicei evrei. Există oi negre în familie, cum spunem noi”, a spus el.

Șeful de atunci al guvernului israelian, Naftali Bennet, a răspuns acuzându-l pe Lavrov de minciună, al cărei scop „este de a-i acuza pe evrei înșiși de cele mai teribile crime din istorie care au fost comise împotriva lor și, astfel, de a îndepărta responsabilitatea de la dușmanii Israelului”.

Mai puțin de o săptămână mai târziu, biroul premierului israelian a raportat că Vladimir Putin și-a cerut scuze pentru cuvintele lui Lavrov. Cu toate acestea, Kremlinul nu a confirmat oficial acest lucru.

Sursă:g4media.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Informații de calitate.