Nepotul lui Enache, președintele CCR, numit șef la Primăria Iași, fără concurs și cu salariu de 10.000 de lei

best auto leo vaslui

Nepotul președintelui Curții Constituționale a României (CCR) a fost uns șef în Primăria Iași. Astfel, Sergiu Enache a fost delegat pe poziția de șef Serviciu Programe Culturale. Peste noapte, salariul net i s-a dublat: de la 4.500 lei la aproape 10.000 de lei.

„Nu a cerut. S-a trezit numit. Nu era încântat”, a spus o sursă din interiorul Palatului Roznovanu. Care a decriptat și motivul pentru care șefii Primăriei au făcut o astfel de mișcare: „E stilul lor de a-și crea o rețea de influență, ca o cupolă de protecție. Tocmai de aceea au grijă ca angajații din Primărie care au conexiuni în Poliție, Justiție sau Servicii să fie ținuți în puf”.

În ultima perioadă, în Primărie s-au produs și alte mutări cu substrat: Elena Herțanu, de la Urbanism, pensionară, dar care încă lucra pe prelungiri a câte șase luni, a cerut încetarea raporturilor de muncă. Aceasta este inculpată în dosarul „Veranda”, iar acțiunile procurorilor ar fi determinat-o să se retragă definitiv.

Surprinzătoare este plecarea lui Vlad Oancea (fiul fostului arhitect-șef al Iașului). Abia angajat în septembrie 2022, Oancea a demisionat. „Conflict cu șefii Primăriei”, au spus unele surse. „A plecat la București după soția sa, medic”, au spus altele.

La Servicii Culturale în Primărie e un „dolce far niente”. Sergiu Enache chiar seamănă bine cu unchiul său de la Curtea Constituțională

Sergiu Enache: „Am avut o formație muzicală”
De la sfârșitul lui iunie 2023, Sergiu Enache a fost delegat, timp de șase luni, să conducă Serviciul Programe Culturale al Primăriei Iași. Acesta este nepotul lui Marian Enache, judecător CCR.

„Postul era liber din luna martie, de când s-a pensionat Andrei Trofor. Numirea a venit pe neașteptate, o surpriză”, a spus, sub rezerva anonimatului, o sursă din Primărie. Care a adăugat că în această decizie a cântărit foarte mult faptul că Enache este nepotul judecătorului CCR.

Angajat de 6-7 ani în Primărie, Sergiu Enache a trecut prin mai multe compartimente, locul de muncă anterior fiind la „Proiecte Europene” și „Transfrontaliere”.
Potrivit declarației de avere, salariul său mediu net de anul trecut a fost de 4.500 lei. Acum, s-a dublat.
Contactat telefonic de REPORTER DE IAȘI, noul șef Serviciu Programe Culturale a explicat ce-l recomandă pentru această funcție de conducere. „Eu am studii pe specialitate, am vechime, am experiență în acest domeniu. Am terminat Liceul de Arte, secția «Teatru». Am luat imediat, la finalul clasei a XII-a, atestat «instructor de teatru». După aceea, am făcut Universitatea «George Enescu», tot secția «Teatru». Sunt licențiat în arte. Am avut și funcția, când eram mai tânăr, de referent cultural și de director al unei case de cultură dintr-o zonă limitrofă Iașului. Am avut realizării cu copiii din acel loc, în sensul că am făcut o trupă de teatru, muzică și dans, eu având, de asemenea, diplome și specializări în canto. Și am mers prin țară la câteva festivaluri cu acești copii. Am pus în scenă o piesă după filmul «Veronica». Adică, am niște rezultate. Am avut o formație muzicală”, și-a prezentat Enache cariera în domeniul cultural.

„Cu unchiul vorbesc destul de rar”
Cu alte cuvinte, pentru această poziție, pe Enache l-au recomandat vocea și talentul. În plus, acesta a spus că nu vede de ce se face conexiunea între poziția unchiului, de judecător CCR, și recenta sa numire ca șef. „Nu înțeleg legătura. De ce nu mi s-a propus mai devreme, mai din timp? Dacă acesta ar fi fost motivul. Eu cu unchiul meu am o relație strict normală, vorbim chiar destul de rar, dânsul e la București, e atât de ocupat”, a zis Enache.
Peste câteva săptămâni se va oficializa o altă mutare importantă. Elena Herțanu de la Urbanism, una dintre cele mai longevive salariate din Primărie, a cerut încetarea prelungirii. „Pleacă definitiv cu 1 septembrie. Era la pensie, dar i se prelungea contractul. A fost speriată de acțiunile DIICOT, are calitatea de inculpat în «dosarul Veranda». Tot ea este cea care a scris și certificatul de urbanism la «Bebeluș»”, a menționat sursa.

Una dintre cele mai importante angajate de la Urbanism, Elena Herțanu, a preferat să-și încheie activitatea, fiind urmărită în câteva dosare penale. Beneficia de prelungirea activității, având vârsta pensionării

Elena Herțanu pleacă din cauza dosarelor penale
Cele două spețe invocate în cazul lui Herțanu sunt:
1) dosarul DIICOT care se referă, printre altele, la construirea unui etaj pe Hala Centrală în care a fost amenajat un restaurant
2) certificatul de urbanism prin care Mihai Chirica vrea să construiască o casă, pe numele fiului, ocolind, ilegal, realizarea unui Plan Urbanistic Zonal
În ultima declarație de avere completată în luna mai a acestui an, Elena Herțanu a precizat un salariu mediu lunar net pentru 2022 în valoare de 6.000 lei. Ea și soțul dețin trei parcele de teren în Vama – Suceava (1,5 ha), Chicerea – Iași (1.163 mp) și Bivolari – Iași (50% din 1.000 mp, moștenire). Mai au un apartament în Iași (80 mp), o casă de locuit în Chicerea (90 mp) și o alta moștenită la Bivolari. A declarat și un VW Tiguan din 2011. Contactată telefonic, Elena Herțanu a refuzat dialogul cu REPORTER DE IAȘI. Pur și simplu, a închis telefonul.

Arhitectul Vlad Oancea era considerat un profesionist promițător. A demisionat brusc, deși abia se angajase. La Urbanism a mai rămas un singur arhitect în afară de Alexandru Mustiață

A demisionat și fiul fostului arhitect-șef al Iașului
A treia modificare petrecută în ultima perioadă: Vlad Oancea, fiul lui Ionel Oancea, fost arhitect-șef al Iașului, a părăsit Primăria la mai puțin de un an de la angajarea sa.

„Vlad Oancea, care s-ar fi certat cu Mustiață (actual arhitect-șef – n.r.) și cu primarul Mihai Chirica, a demisionat”, a spus una dintre surse. Tensiunea de la Urbanism e la cote ridicate. Procurorii DIICOT și DNA instrumentează, concomitent, cel puțin patru dosare având ca obiect proiecte imobiliare, zeci de salariați având calitatea de martori, suspecți sau inculpați.

O altă sursă a pus plecarea lui Oancea mai puțin pe situația din Primărie, motivând că demisia este parte a unui plan personal. „A plecat la București după soția sa. Ea este medic și a găsit un post în Capitală”, a afirmat omul din interior.
Oancea intrase în Primărie anul trecut, în septembrie. Consilier asistent la Serviciul Autorizare Construcții din cadrul Direcției de Arhitectură și Urbanism, cu un salariu brut lunar de 6.650 lei. „Eu n-am fost de acord, însă el a vrut să aibă o experiență de genul acesta”, a declarat anul trecut pentru REPORTER DE IAȘI tatăl acestuia, Ionel Oancea. Iată că experiența a durat doar câteva luni. Până la ora editării acestui articol de presă, Vlad Oancea nu a putut fi contactat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Informații de calitate.