Nicuşor Dan: Noi trebuie să ajungem să avem o situaţie reală a ceea ce este de consolidat / În condiţiile în care finanţarea există, putem să ne gândim la un interval de 10 ani, ca să ajungem să consolidăm tot ceea ce este de consolidat

best auto leo vaslui

Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat luni, că trebuie să ajungem să avem o situaţie reală a ceea ce este de consolidat în Capitală şi, îÎn condiţiile în care finanţarea există, putem să ne gândim la un interval de 10 ani, ca să ajungem să consolidăm tot ceea ce este de consolidat, respectiv la sute de clădiri consolidate pe an. El a mai spus că prin noua lege a consolidării s-au făcut progrese şi ea a răspuns în momentul în care a apărut, acum un an şi jumătate, la nişte probleme pentru care nu s-au accesat banii pentru acest tip de lucrări.

”Prin noua lege a consolidării s-au făcut progrese şi ea a răspuns, în momentul în care a apărut, acum un an şi jumătate, la nişte probleme pentru care nu s-au accesat banii. De exemplu, finanţarea era anuală şi nu multi anuală, şi atunci nicio autoritate locală, oricât de bine intenţionată era, nu putea să facă într-un an şi proiectul şi execuţia şi să şi deconteze banii”, a spus primarul.

El a arătat că un alt motiv pentru care nu s-au atras banii pentru consolidări era că se finanţau apartamentele dar nu şi spaţiile cu alte destinaţii.

”Dacă într-un bloc aveai 50 de apartamente şi la parter aveai două sau trei spaţii comerciale, proprietarii, care să acceseze banii trebuiau să se înţeleagă ei între ei cu acel împrumut pe 25 de ani pe care îl dădea statul şi trebuia să îi convingă şi pe cei cu spaţii comerciale de pa parter ca ei să investească din banii lor, integral, acest proces de consolidare şi de multe ori nu reuşeau”, a afirmat primarul.

Nicuşor Dan a explicat că, prin legea nouă s-au adus nişte îmbunătăţiri, în sensul în care în Bucureşti poate să facă proiecte de consolidare şi primăria Capitalei şi primăriile de sector, şi cele de sector sunt mai apropiate de administraţiile de proprietari pentru că au mult mai multe atribuţii şi sunt sectoare care au început să facă proiecte, să îi ajute pe cei de la administraţiile de proprietari să depună proiecte de consolidare şi a dispărut şi dificultatea legată de spaţiile cu altă destinaţie.

”A dispărut împrumutul pe 25 de ani, statul finanţează integral toate cheltuielile şi a rămas problema cu necesitatea acordului tuturor proprietarilor, unde înţeleg de la domnul ministru al Dezvoltării că a fost impusă de ministerul Justiţiei, în procesul de elaborare”, a spus Nicuşor Dan, precizând că acesta este motivul pentru care nu s-au atras banii. Întrebat cât ar putea să dureze acest proces de consolidare, Nicuşor Dan a menţionat că Primăria a dat drumul la sute de mii de mp de expertizare.

”Noi trebuie să ajungem să avem o situaţie reală a ceea ce este de consolidat. Dacă există banii şi faptul că statul are această voinţă de a finanţa tot ceea ce înseamnă consolidare, probabil că, cum se întâmplă în administraţie, lucrurile decurg relativ lent, până lumea începe să aibă încredere, (..) probabil o să ajungem şi noi, în condiţiile în care finanţarea există, de ordinul sutelor de clădiri consolidate pe an, şi atunci putem să ne gândim la un interval de 10 ani. Ca să ajungem să consolidăm tot ceea ce este de consolidat”, a spus el.

Sursă:news.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Informații de calitate.