Ninsori abundente la sfârșitul săptămânii. Va ninge și în București, anunță meteorologii

best auto leo vaslui

Un ciclon mediteranean în curs de formare, care va aduce precipitații semnificative, va afecta începând cu noaptea de joi spre vineri zona de sud, est și sud-est a României, dar și Bucureștiul, unde vor fi ninsori și precipitații mixte, a declarat Gabriela Băncilă, director Meteorologie Operaţională în cadrul ANM.

„Sursa a ceea ce se va întâmpla la noi în țară este un ciclon mediteranean care a luat naștere miercuri. Acesta se va deplasa pe o traiectorie transbalcanică, astfel încât ne va afecta și pe noi, partea de sud a țării și ulterior, foarte probabil, și partea de est și sud-est”, a spus Băncilă.

Aceasta a precizat că în unele regiuni, mai ales în zona subcarpatică a Meridionalilor și în Carpații Meridionali, ninsorile vor forma straturi semnificative de zăpadă, chiar și de jumătate de metru.

„Dacă traiectoria acestui ciclon este diferită sau se abate cu 100 km față de ceea ce indică astăzi materialele probabile, în contextul neinițierii lui, poate să facă diferența între ploaie abundentă sau ninsoare semnificativă. Însă ne putem aștepta, în contextul masei de aer rece prezentă deja peste țara noastră, chiar și în zona Capitalei, la precipitații sub formă de ninsoare, precipitații mixte”, a spus meteorologul.

Potrivit acesteia, și Bucureștiul va fi afectat de ninsoare: „Ne putem aștepta, în contextul masei de aer rece prezentă deja peste țara noastră, chiar și în zona Capitalei la precipitații sub formă de ninsoare, precipitații mixte”. Băncilă a precizat că „episodul acesta va dura până sâmbătă”, iar temperaturile minime vor atinge -10 grade Celsius.

„Chiar joi dimineață vom înregistra -10 grade, înaintea episodului. Va fi și vânt. Se creează condițiile clasice de formare a viscolului. Vom vedea dacă aceste intensificări ale vântului vor fi asociate cu ploaie sau cu ninsoare, astfel încât în zona Bărăganului, cea mai expusă la acest fenomen, să consemnăm primul viscol notabil din această iarnă”, a completat Gabriela Băncilă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Informații de calitate.