Noua doctrină a politicii externe ruse | Serghei Lavrov avertizează: ‘UE a pierdut Rusia / Moscova va acționa dur dacă va fi necesar’

best auto leo vaslui
News.ro

Moscova va lua decizii cu privire la viitorul dialog cu UE pe baza intereselor consacrate în noul Concept de politică externă al țării, a subliniat ministrul rus de externe.

Uniunea Europeană, din vina ei, a ‘pierdut’ Rusia, iar, în momentul de faţă, Moscova o consideră drept o asociație neprietenoasă – a declarat ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, într-un interviu acordat publicaţiei aif.ru, postată marți pe site-ul ministerului.

“Uniunea Europeană a ‘pierdut’ Rusia, însă ea este vinovată de aceasta. Statele membre ale UE și liderii Uniunii declară în mod deschis că este necesar să i se provoace Rusiei, după cum spun ei, o înfrângere strategică. Ei pompează pentru regimul criminal de la Kiev arme și muniție, trimit instructori și mercenari în Ucraina. Din aceste motive, considerăm că UE este o asociație neprietenoasă”, a specificat ministrul, potrivit Rador.

El a subliniat că partea rusă a tras concluziile necesare din această situație.

Potrivit ministrului rus de externe, Serghei Lavrov, în replică la pașii ostili, Moscova va acționa dur, ‘dacă va fi necesar, ghidată de interesele naționale ale Rusiei și de principiul reciprocității general valabil în practica diplomatică’.

Lavrov a explicat că Rusia va lua decizii cu privire la viitorul dialog cu Uniunea Europeană pe baza intereselor consacrate în noul Concept de politică externă a țării.

‘Dacă europenii renunță la un moment dat la cursul lor antirusesc și optează pentru un dialog bazat pe respect reciproc cu Rusia, vom examina propunerile lor și vom lua decizii în funcție de interesele noastre naționale, așa cum au fost aprobate ele de către președintele rus, Vladimir Putin, în noul Concept de politică externă al Federației Ruse’, a specificat șeful diplomației ruse.

Noua politică externă a Rusiei

Noul concept de politică externă al Federației Ruse este complet diferit ca semnificație, structură și obiective decât era în 2016. Rusia a decis să acționeze, scrie presa de stat.

Președintele rus Vladimir Putin , la una dintre marile conferințe de presă anuale, a spus, răspunzând la o întrebare despre agravarea situației cu Ucraina și NATO: „Rusia nu este supărată, Rusia se concentrează”. Este evident că decretul său privind aprobarea Conceptului de politică externă al Federației Ruse vorbește despre sfârșitul acestei perioade și trecerea la alta – pentru a construi o lume multipolară.

„Rusia însăși este un univers fără margini”

Primele paragrafe ale documentului vorbesc despre prioritatea Constituției Federației Ruse ca bază legală a politicii externe, tratatele internaționale fiind pe locul al doilea.

Mai mult, se afirmă, de asemenea, pentru prima dată că Rusia se definește ca „un bastion al lumii și o civilizație care menține echilibrul global”. Acestea sunt o parafrază a cuvintelor Ecaterinei cea Mare care a spus că „Rusia însăși este Universul și nu are nevoie de nimeni”, sau cum spunea Putin: „Rusia nu are granițe – doar orizonturi”.

Adică, Federația Rusă încetează să se „încadreze” undeva și va interacționa doar în beneficiul său cu alte „cluburi de interese”.

În plus, Conceptul subliniază că Federația Rusă are drepturi la o astfel de poziționare, care sunt determinate de:

  • prezența unor resurse semnificative în toate domeniile;
  • statutul de membru permanent al Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite (ONU) și câștigător al celui de-al Doilea Război Mondial;
  • participarea la organizații interstatale de top;
  • statutul uneia dintre cele mai mari două puteri nucleare, statul succesor al URSS.

Rusia a încetat să mai dorească să placă tuturor

Pe fondul refrenului că Rusia este o țară iubitoare de pace, documentul citat de Pravda.ru susține că principiul „ochi pentru ochi” va fi cel respectat de acum înainte, folosind măsuri „simetrice și asimetrice”.

„Atitudinea Rusiei față de alte state și asociații interstatale este determinată de natura constructivă, neutră sau neprietenoasă a politicii lor față de Federația Rusă”.

„Rog pe toți colegii implicați în aplicarea unei politici externe comune să acorde o atenție deosebită extinderii legăturilor cu parteneri constructivi și creării de condiții pentru ca statele neprietenoase să renunțe la politicile ostile față de țara noastră”, a spus Putin la o întâlnire cu membri permanenți ai Consiliului de Securitate al Federației Ruse.

Statele Unite sunt „inițiatorii” unui război hibrid împotriva Federației Ruse

Principala provocare pentru politica externă a Federației Ruse este un război hibrid declanșat de Statele Unite și sateliții săi împotriva Federației Ruse.

Pentru prima dată, sunt numiți și aliații Federației Ruse, care acționează „în favoarea restabilirii respectului universal pentru dreptul internațional și a consolidării rolului său ca bază a relațiilor internaționale”.

Acestea sunt țări care sunt membre ale BRICS, Organizația de Cooperare de la Shanghai (SCO), Comunitatea Statelor Independente (CSI), Uniunea Economică Eurasiatică (EAEU), Organizația Tratatului de Securitate Colectivă (CSTO), India, China sunt de asemenea nominalizate.

Pentru prima dată se spune despre posibilitatea unor atacuri „preventive”

Posibilitatea unori lovituri preventive se bazează pe articolul 51 din Carta ONU, temeiul juridic al folosirii forței în autoapărare. „Utilizarea forțelor armate ale Federației Ruse poate fi direcționată, în special, pentru a respinge și a preveni un atac armat asupra Rusiei și (sau) aliaților săi, pentru a rezolva crize, pentru a menține (restaura) pacea în conformitate cu decizia Consiliul de Securitate al ONU, alte structuri de securitate colectivă cu participarea Rusiei în zona lor de responsabilitate, pentru a asigura protecția cetățenilor lor din străinătate, pentru a combate terorismul internațional și pirateria”, se mai arată în document.

Sursă:stiripesurse.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Informații de calitate.