Ombudsmanul UE: Tăcerea Ursulei von der Leyen în privinţa contractului cu Pfizer este o problemă care nu va dispărea

best auto leo vaslui


Tăcerea preşedintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, cu privire la relaţiile sale cu producătorul de medicamente Pfizer, care a condus la cel mai mare contract pentru vaccinuri împotriva Covid-19 al UE, afectează încrederea publicului şi este o problemă care nu va dispărea, a declarat ombudsmanul Emily O’Reilly, transmite Reuters.

”Trebuie să auzim ce s-a întâmplat, altfel va dura. Our şi simplu nu va dispărea”, a spus Emily O’Reilly într-un interviu, făcând referire la ancheta procurorului UE privind achiziţionarea de vaccinuri de către bloc şi planurile comisiei Covid a Parlamentului European de a organiza mai multe audieri pe aceasta problema.

Într-un interviu acordat publicaţiei New York Times în aprilie 2021, von der Leyen a dezvăluit că a făcut schimb de mesaje cu directorul general al Pfizer, Albert Bourla, timp de o lună, în timp ce contractul era în curs de negociere, ceea ce a dus la apeluri pentru publicarea acestora.

Comisia a declarat în iunie 2022 că nu mai are textele, ceea ce a atras ulterior critici din partea ombudsmanului UE.

O’Reilly a susţinut că mulţi oameni ar înţelege de ce von der Leyen l-a abordat pe Bourla pentru a pleda cazul Europei pentru vaccinuri, deoarece zeci de mii de oameni de pe continent mureau din cauza Covid-19.

Dar secretul alimentează suspiciunea, a spus ea.

”Este cadoul care continuă să-l ofere oamenilor care sunt ostili UE şi care sunt anti-vax, pentru că poate alimenta naraţiunea că ceva este ascuns.”

O’Reilly a spus că Comisia i-a respins cererea de anul trecut de a publica mesaje text schimbate de von der Leyen şi Bourla în lunile premerăgoare semnării de către Bruxelles a contractului cu Pfizer şi BioNTech de cumpărare a 1,8 miliarde de doze, în mai 2021.

Un purtător de cuvânt al Comisiei a declarat pentru Reuters că a ajuns la concluzia, în iunie anul trecut, şi l-a informat pe ombudsman că mesajele text nu au calitatea de document UE eligibil pentru cererile privind libertatea de informare în conformitate cu normele de transparenţă.

”În efortul de a asigura o mai mare certitudine, Comisia lucrează la emiterea de orientări privind instrumentele moderne de comunicare, cum ar fi mesajele text şi instantanee”, a declarat un purtător de cuvânt pentru Reuters. Le-a propus altor instituţii UE să facă acelaşi lucru, a adăugat purtătorul de cuvânt.

Concluziile ombudsmanului desemnat de UE nu sunt obligatorii. Ele pot spori controlul de către alte instituţii şi cetăţeni UE, ceea ce s-a întâmplat în acest caz.

De la declaraţia lui O’Reilly, membrii Parlamentului European şi-au exprimat furia, într-o audiere specială din octombrie, în legătură cu refuzul lui Bourla de a se prezenta la o audiere şi au ameninţat că vor continua cu interzicerea accesului angajaţilor şi lobbyştilor Pfizer în Parlament.

În februarie, New York Times a declarat că dă în judecată Comisia pentru că nu a publicat mesajele text.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Informații de calitate.