PARAFAT „CONFIDENȚIAL”: APARTAMENTE PENTRU JUDECĂTORI

best auto leo vaslui

45 de judecători. Ei sunt doar cei pe care am reușit să-i identificăm din surse deschise. 

Numărul exact îl știe Consiliul Superior al Magistraturii, dar nu-l divulgă. E parafat: „Confidențial”.

Prețul este și el confidențial, dar înșiși judecătorii l-au desecretizat – mai puțin de jumătate decât cel de piață.

Afacerea „Apartamente pentru judecători”, ediția a III-a, e aproape de final.

În sect. Ciocana al capitalei, în capătul bd. Mircea cel Bătrân, lucrările de amenajare a două blocuri destinate angajaților din sistemul judecătoresc sunt pe ultima sută de metri. Construcția lui este o continuare a unei inițiative mai vechi a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) de a îmbunătăți condițiile de trai ale angajaților din sistem, începând cu judecătorii și asistenții judiciari și terminând cu consultanții și șefii de direcții.

Primele blocuri au fost date în exploatare în sect. Rîșcani încă în 2017, iar o bună parte dintre judecătorii care au obținut atunci apartamente nu s-au grăbit să se mute în ele. Din contra, le-au vândut, unii chiar a doua zi de când s-au văzut proprietari cu acte în regulă.

Dar dacă la realizarea proiectelor anterioare CSM a făcut publice criteriile de selecție, lista beneficiarilor, precum și contractele încheiate cu compania de construcție, de data aceasta instituția a schimbat macazul. În afară de desemnarea grupului de lucru pentru selectarea companiei de construcție, hotărâre publicată încă în 2017, nu am reușit să identificăm pe site-ul CSM nicio informație despre acest proiect.

Respectiv, am expediat o cerere, încercând să precizăm mai multe detalii, inclusiv numărul apartamentelor care îi revin CSM-ului în complexul de pe bd. Mircea cel Bătrân, prețul oferit angajaților din sistemul judiciar, precum și lista beneficiarilor.

Însă, în răspunsul întins pe mai bine de două pagini, CSM ne anunță că informația solicitată are caracter confidențial și nu poate fi divulgată. Practic singura informație furnizată a fost criteriile de selecție a beneficiarilor.

REFUZAȚI DE CSM, „AJUTAȚI” DE ANI
În pofida refuzului CSM, judecătorii sunt obligați să depună anual declarații de avere la Autoritatea Națională de Integritate. Respectiv, am analizat peste 400 de declarații de avere pentru anul 2021 și, astfel, am identificat 45 de magistrați care sunt pe cale să intre în proprietatea unui apartament în complexul de la Ciocana. Cei mai mulți dintre ei lucrează în Chișinău și Bălți, urmați la distanță considerabilă de colegii din alte instanțe.

Tot din declarațiile analizate am aflat și prețul cu care judecătorii au bătut palma: 420 de euro per metru pătrat, față de 1 100, cât e cel de piață în aceleași blocuri. Cu titlu de exemplu, un apartament de aproape 100 de metri pătrați îi costă pe magistrați puțin peste 40 de mii de euro.

Prețul simbolic reiese dintr-un barter: CSM pune la dispoziția companiei de construcție terenul, iar la schimb primește un anumit număr de apartamente la preț preferențial. În cazul proiectului de la Ciocana – 40% din spațiul locuibil, după cum reiese dintr-un raport al Curții de Conturi.

TERENUL DISCORDIEI
Doar că CSM nu a cumpărat terenul. Pentru asta ar fi trebuit să plătească cel puțin câteva milioane de lei. Cifra reiese din faptul că, în 2021, autoritățile municipale au licitat un teren de două ori mai mic, aflat la nici 200 de metri distanță, și au încasat pe el 42 de milioane de lei.

Terenul de mai bine de jumătate de hectar pe care au fost construite blocurile judecătorilor a fost luat în arendă de CSM, în schimbul unei taxe anuale de aproape 260 de mii de lei. Altfel spus, pentru a-i acoperi prețul actual de piață, CSM ar trebui să plătească arenda cel puțin 160 de ani.

De fapt, inițial Primăria Chișinău a considerat „inoportună” atribuirea terenului, deoarece „numărul de apartamente proiectate și, estimativ, a celor în curs de proiectare depășește numărul de judecători angajați în instanțele de judecată din țară”.

Refuzul autorității municipale se baza pe faptul că, în 2013–2014, deja oferise trei loturi în același scop – îmbunătățirea condițiilor de trai ale angajaților din sistemul judecătoresc. Două au fost date CSM-ului – pe str. Vasile Alecsandri și str. Ceucari, și unul Judecătoriei sect. Rîșcani – pe str. Hristo Botev, decizii prin care, în lipsa unor licitații publice, municipalitatea a ratat circa 20 de milioane de lei, după cum avea să constate, ulterior, un audit al Curții de Conturi.

ARENDĂ VS FOLOSINȚĂ [GRATUITĂ]
Însă CSM a insistat și, la finele anului 2014, aleșii municipali emit o nouă decizie. De data aceasta, terenul de la Ciocana nu-i mai este oferit gratuit, cum s-a întâmplat în cazul celor de pe str. Ceucari și str. Vasile Alecsandri, ci în arendă, pe un termen de trei ani.

După ce a obținut terenul, CSM nu s-a grăbit să transfere banii, astfel încât a ajuns să datoreze municipalității peste un milion de lei, constată un nou audit al Curții de Conturi. (În răspunsul la solicitarea noastră, CSM a evitat să explice apariția datoriei, la fel ca și juristul instituției, cu care am încercat, fără succes, să discutăm direct.)

Între timp, Primăria Chișinău a mers în instanță să-și scoată banii. Procesul a început în primăvara lui 2017 și imediat a și fost suspendat, din cauza unui proces paralel intentat de Asociația Judecătorilor din Republica Moldova.

sursa: rise.md

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Informații de calitate.