Pe 5 ianuarie 1859 Cuza este ales domnitor în Moldova. Pe 24 ianuarie se face același lucru în Moldova


În datele de 5 ianuarie și apoi pe 24 ianuarie 1859 Alexandru Ioan Cuza este ales domnitor în Moldova și apoi în Țara Românească.

În acest fel unioniștii, numiți și radicali În acele vremuri, au reușit să ducă la îndeplinire dorința populației majoritar românești din cele două principate: unirea într-un singur stat.

A urmat o perioadă de tranziție cu multe reforme, unirea efectivă, cu un singur guvern făcându-se în anul 1962.


Unirea celor două state românești nu a fost deloc întâmplătoare. Încă din timpul revoluțiilor românești din 1859 radicalii au început să acționeze intens în această direcție. Deși revoluțiile au fost înfrânte încă din 1848 s-a realizat uniunea vamală dintre cele două provincii românești.

A urmat războiul Crimeei, prin care Rusia a vrut să ocupe cele două principate dar o alianță Europeană ce cuprindea și Marea Britanie, Franța și Imperiul Otoman a reușit să înfrângă zdrobitor Rusia.

Cu imperiul otoman și cel țarist slăbite, radicalii unioniști au putut acționa intens pe plan intern și extern pentru realizarea Unirii.

Așa s-a ajuns ca pe 5 ianuarie Alexandru Ioan Cuza să fie ales domnitor în Moldova, acolo unioniștii având o majoritate în Adunarea Electivă. Rusia a încercat să blocheze acest lucru și s-a dovedit ulterior chiar o încercare de asasinare a noului domnitor de către agenții Rusiei. Aceasta A eșuat.

La București opozanții Unirii aveau însă o majoritate în Adunarea Electivă. Pentru a nu lăsa loc de interpretări unioniștii radicali au adunat în zona Adunării aproximativ 30.000 de români, înarmați cu furci, coase și pistoale. A fost suficient pentru ca cei din sală să se lase convinși iar Cuza a fost ales domnitor cu unanimitate de voturi și în Muntenia.

A fost un moment de glorie a națiunii române, care reușește Unirea înaintea unor state puternice precum Italia sau Germania.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Informații de calitate.