Polonia va întrerupe temporar importurile de cereale din Ucraina

best auto leo vaslui

Importurile de cereale ucrainene în Polonia vor fi oprite temporar pentru a atenua impactul asupra preţurilor, dar tranzitul va fi în continuare permis, a declarat vineri noul ministru polonez al agriculturii, Robert Telus, relatează presa poloneză.

Robert Telus a preluat joi funcţia de ministru al agriculturii, după ce predecesorul său a demisionat chiar în ziua în care preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski se afla în vizită oficială la Varşovia. Gestul fostului ministru a intervenit pe fondul protestelor fermierilor polonezi faţă de scăderea preţurilor la produsele lor din cauza inundării pieţei cu produse din Ucraina.

Vineri, în prima sa acţiune ca ministru, Robert Telus a mers la graniţa cu Ucraina pentru a se întâlni cu omologul său de la Kiev, Mîkola Solski, ca să discute despre această problemă.

„Am convenit să limităm şi, pentru moment, să oprim exporturile către Polonia”, a anunţat Robert Telus după ce s-a întâlnit cu omologul său ucrainean. „Tranzitul va fi permis, dar va fi monitorizat îndeaproape în ambele ţări, astfel încât grâul ucrainean să nu rămână în Polonia”, a precizat el.

Miercuri, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski declarase că se aşteaptă ca în zilele şi săptămânile următoare să fie anunţate decizii concrete pentru a atenua furia agricultorilor polonezi.

TRANZITUL CEREALELOR UCRAINENE VA FI PERMIS

„Partea ucraineană înţelege problemele noastre, problemele fermierului polonez în special, problemele Poloniei. Partea ucraineană a fost de acord cu propunerile noastre de a revizui semnificativ problema importului de cereale în Polonia. Am vorbit astăzi în special despre grâu, porumb, rapiţă şi floarea-soarelui. Acestea sunt cele patru cereale care reprezintă cea mai mare problemă în prezent. Vorbim şi despre alte produse, dar acestea au constituit cea mai importantă parte a conversaţiei noastre”, a declarat Robert Telus, citat de tvn24.pl.

El a transmis că partea ucraineană a fost cea care a propus ca, pentru o anumită perioadă de timp, să fie limitate foarte puternic şi, pentru moment, chiar să fie sistat complet importul de cereale în Polonia. „Nu vorbim de tranzit”, a precizat ministrul polonez. El a subliniat însă că tranzitul de cereale din Ucraina prin Polonia va fi „foarte puternic monitorizat atât de partea poloneză, cât şi de cea ucraineană, astfel încât să nu rămână niciun fel de cereale în Polonia”.

Robert Telus a făcut anunţul într-o conferinţă de presă comună cu omologul din Ucraina şi a menţionat că cele două părţi vor semna şi un document care va statua ceea ce au stabilit vineri. „Va fi un document care va fi implementat în comun, atât de partea ucraineană, cât şi de partea poloneză”, a spus el.

CUM SE VA FACE MONITORIZAREA TRANZITULUI

La rândul său, ministrul ucrainean al agriculturii, Mîkola Solski, a recunoscut că „situaţia este complexă, atât pentru fermierii ucraineni, cât şi pentru cei polonezi”.

„Cu toţii înţelegem cine este vinovatul, dar noi suntem cei care trebuie să rezolvăm această problemă. Partea ucraineană se va abţine de la exportul de grâu, porumb, seminţe de rapiţă şi floarea-soarelui în Polonia până la noul sezon”, a declarat el. „Contăm pe o poziţie cât mai constructivă a părţii poloneze în ceea ce priveşte tranzitul cerealelor ucrainene către porturile poloneze şi către porturile din alte ţări ale UE”, a mai declarat Solski.

El a adăugat că este planificată o altă întâlnire cu omologul polonez înainte de noul sezon de recoltare, pentru a face o nouă evaluare.

Răspunzând la o întrebare a jurnaliştilor, ministrul polonez Robert Telus a spus că tranzitul prin Polonia al cerealelor ucrainene va curge fără restricţii, dar va fi controlat atât de partea ucraineană, cât şi de cea poloneză. „Vom avea o monitorizare completă a fiecărui transport care trece prin Polonia, pentru a ne asigura că nu va rămâne nimic aici”, a subliniat el. Ministrul a explicat că acest control asupra fiecărui transport va fi posibil cu monitorizare IT. „Există un sistem care controlează fiecare maşină care merge. Vom şti exact de unde a plecat şi unde ajunge. Nu va exista nicio posibilitate ca transportul să fie descărcat oriunde, pentru că noi îl vom vedea”, a explicat Telus.

CONTEXTUL ACESTEI DECIZII

Cantităţi mari de cereale ucrainene, care sunt mai ieftine decât cele produse în Uniunea Europeană, au ajuns să rămână în statele din Europa Centrală pe fondul blocajelor logistice, afectând preţurile şi vânzările fermierilor locali, care au ieşit să protesteze. Acest lucru a creat o problemă politică pentru conservatorii polonezi aflaţi la putere la Varşovia, într-un an electoral, deşi Polonia este cel mai fidel susţinător al Ucrainei.

Ucraina, unul dintre cei mai mari exportatori de cereale din lume, are porturile sale din Marea Neagră blocate în urma invaziei ruse din februarie 2022 şi a găsit rute de transport alternative prin statele Uniunii Europene, în special Polonia şi România, ajutată de „culoarele de solidaritate” susţinute de UE.

Luna trecută, prim-miniştrii din cinci state, inclusiv Polonia şi România, i-au scris preşedintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, pentru a cere măsuri privind importurile agricole ucrainene.

Furia creşte însă în rândul fermierilor din Europa Centrală şi de Est din cauza afluxului de importuri de cereale ucrainene ieftine, scutite de taxe vamale până în iunie 2024, care au afectat preţurile şi vânzările producătorilor locali.

Mii de fermieri au protestat vineri în România – după proteste similare în Polonia, Bulgaria, Slovacia – faţă de impactul importurilor cerealor ucrainene asupra preţurilor. Ei au blocat traficul şi punctele de control la frontieră cu tractoare şi camioane şi au îndemnat Comisia Europeană să intervină.

Comisia Europeană a estimat că fermierii din Polonia, România, Ungaria, Bulgaria şi Slovacia au pierdut în total 417 milioane de euro (455 milioane de dolari) din cauza intrărilor de cereale ucrainene mai ieftine. Comisia a decis să acorde compensaţii în valoare de 56,3 milioane de euro fermierilor polonezi, bulgari şi români, urmând să acorde şi mai multe despăgubiri, însă femierii spun că aceste compensaţii nu acoperă prejudiciul suferit.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Informații de calitate.