Poșta vrea să concedieze 300 de angajați în acest an / Circa 100 de oameni ar pleca pe cale naturală în fiecare lună – DOCUMENT

best auto leo vaslui

Poșta Română are în plan disponibilizarea a 300 de angajați din personalul administrativ și de conducere în acest an, pentru care sunt prevăzute salarii compensatorii, iar circa 100 de oameni ar urma să plece pe cale naturală în fiecare lună, se arată în bugetul de venituri și cheltuieli pentru 2023 al operatorului poștal.

Valentin Ștefan, director la Poșta RomânăFoto: Inquam Photos / George Calin

Poșta Română estimează că va ajunge la finele acestui an la un număr de 21.900 de angajați, cu 1.200 salariaţi mai puţin decât numărul efectiv estimat pentru 31 decembrie 2022, se arată în bugetul de venituri și cheltuieli al Poștei care urmează a fi adoptat de Guvern.

Numărul mediu de salariați estimat în 2023 – mai puțin cu peste 1.320 de oameni

În document, conducerea Poștei scrie că numărul mediu de salariaţi estimat pentru anul 2023 este de 21.013 salariaţi, cu 1.328 salariaţi mai puţin decât numărul mediu al anului 2022, adică o scădere cu 5,9%.

„Pentru dimensionarea numărului mediu de personal aferent anului 2023 s-au luat în considerare următoarele:

  • scăderea numărului mediu de personal pe cale naturală cu 100 de salariați pe lună, față de preliminatul lunii decembrie 2022, prin gestionarea fluctuaţiei de personal, analiza necesarului de personal din perspectiva necesarului rezultat din normare, reducerea numărului de angajări noi;
  • disponibilizarea a 300 de salariați din categoria personalului administrativ și de conducere, ca urmare a redimensionării aparatului administrativ, prin implementarea în anul 2023 a noii structuri organizatorice a CNPR, pentru care sunt prevăzute salarii compensatorii conform prevederilor contractului colectiv de muncă.”, se arată în nota de fundamentare a bugetului de venituri și cheltuieli a Poștei Române.

Câştigul mediu brut lunar pe salariat determinat conform art. 63 alin. (4) din Legea privind bugetul de stat pentru anul 2023, coroborat cu art. 3 lit. f) din OG 26/2013, este de 4.357,70 lei/ persoană, cu 8,4% peste nivelul preliminat a se realiza în anul precedent.

Pentru acest an, Poșta estimează că va avea venituri de peste 1,66 miliarde de lei, cu 10,5% mai mari decât veniturile preliminate pentru anul 2022, în timp ce cheltuielile sunt estimate la 1,65 miliarde lei, mai mari cu peste 155 de milioane lei față de 2022.

Rezultatul brut bugetat pentru 2023 este de peste 7,06 milioane de lei, mai mare cu 1,5 milioane de lei decât rezultatul preliminat pentru 2022.

Una scrie în documentele oficiale, alta declară public șeful Poștei

Informațiile privind planul de disponibilizare a 300 de salariați din personalul administrativ și de conducere, pentru care sunt prevăzute salarii compensatorii, contrazic declarațiile publice ale șefului Poștei Române.

Într-un interviu acordat luna trecută către HotNews.ro, directorul general interimar al Poștei, liberalul Valentin Ștefan, declara că procesul de restrucurare vizează mai puțin de 300 de posturi din aparatul central din București și că oamenii nu vor fi concediați, ci li se vor oferi locuri de muncă în oficiile poștale din capitală.

  • „Tot procesul de restructurare vizează aparatul central din București. Fără oficii poștale și nici din administrația locală. În 2021 erau indicate 419 posturi. Între timp au mai plecat circa 100 de persoane. Cred că mai puțin de 300 de angajați vor fi restructurați.
  • Și acestora le vom oferi locuri de muncă in oficiile poștale din București. Miza nu este să dăm afară oameni, ci să optimizăm compania.”, a declarat Valentin Ștefan.

Câteva zile mai târziu, liberalul Valentin Ștefan declara, citat de Agerpres, că „procesul de restructurare de la Poşta Română cuprinde aproximativ 1.000 de oameni, însă toţi vor avea opţiunea să rămână în companie pe alte funcţii.”

Sursă:economie.hotnews.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Informații de calitate.