Preşedintele Alianţei Maghiare din Transilvania, condamnat definitiv pentru șantaj, abuz în serviciu și instigare la delapidare

best auto leo vaslui

Curtea de Apel Târgu-Mureş l-a condamnat pe János Mezei, fost primar al oraşului Gheorgheni, pentru şantaj. Hotărârea definitivă pronunţată în a doua instanţă dispune condamnarea politicianului la trei ani de închisoare, cu suspendare pe o perioadă de patru ani, şi interdicţia folosirii drepturilor publice timp de cinci ani.

János Mezei deţine şi preşedinţia Alianţei Maghiare din Transilvania (AMT), noul partid al comunității maghiare din România rezultat din fuziunea a două formațiuni politice.

La 10 martie 2022, János Mezei a fost achitat în primă instanţă de Tribunalul Judeţean Mureş, care a rejudecat cauza, după ce a fost achitat şi de Tribunalul Judeţean Harghita în 2018, însă din cauza unei erori formale comise de tribunal, Curtea de Apel Târgu-Mureş a retrimis cauza la instanţa de fond în noiembrie 2019. Rejudecarea procesului a avut loc la Tribunalul Judeţean Mureş.

La sfârşitul lunii ianuarie 2015 a fost începută urmărirea penală al lui János Mezei. În rechizitoriul din mai 2015, Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) l-a acuzat pe primar de abuz în serviciu, şantaj şi instigare la delapidare.

Potrivit instanţei acuzatoare, Mezei a săvârşit infracţiunea de abuz în serviciu prin vânzarea, în numele oraşului, a unui teren aflat în proprietatea Monturist SRL, societate mixtă a administraţiilor locale ale oraşului Gheorgheni şi sectorului V al oraşului Budapesta. Potrivit DNA, terenul de 400 de metri pătraţi de lângă lacul Roşu nu putea fi vândut fără acordul proprietarului majoritar din Ungaria. În cadrul procesului, municipalitatea sectorului V a afirmat că nu se consideră prejudiciată.

DNA a considerat şantaj faptul că primarul, în calitate de acţionar minoritar al Monturist SRL, a cerut directorului executiv al societăţii – care a depus plângerea împotriva lui – să demisioneze. În privinţa infracţiunii de instigare la delapidare, acuzaţi a considerat că fapta a fost comisă în momentul în care primarul, în timpul anchetei penale, i-a cerut secretarei biroului său să îi aducă înregistrarea video a unei şedinţe a consiliului local.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Informații de calitate.