Probleme mari pentru Maia Sandu – Gazprom a scumpit în ianuarie gazele pentru Republica Moldova cu peste 50%

best auto leo vaslui

SA „Moldovagaz” din Republica Moldova va procura în luna ianuarie gaze naturale din Rusia la un preț de 1230 dolari/1000 m3. Despre acest lucru a anunțat președintele Consiliului de administrație al companiei moldovenești, Vadim Ceban.

De menționat că, comparativ cu luna decembrie, prețul de achiziție al gazelor naturale este în creștere cu 445 dolari.

Întregul volum de gaz de la furnizorul rus este destinat însă Transnistriei şi va fi folosit inclusiv pentru producerea de energie electrică.


Chişinăul a încheiat un contract pentru a-i fi livrată energie electrică de centrala Cuciurgan din Transnistria, obligându-se în schimb să furnizeze 5,7 milioane de metri cubi de gaz pe zi teritoriului din stânga Nistrului, inclusiv pentru compania MGRES.

În plus, la 3 decembrie, România a început exportul de gaze către Republica Moldova prin conducta Iaşi-Ungheni şi tot la începutul lunii decembrie, Energocom a făcut un prim import de gaze, în regim de testare, pe coridorul transbalcanic. Pentru a diversifica sursele de achiziţionare a gazelor naturale şi a asigura securitatea energetică a ţării, SA Energocom a achiziţionat o cantitate de gaze din zona Mediterană, pentru a testa cum funcţionează în flux invers acest coridor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Informații de calitate.