Profesorii susțin că nu au instrumente să stopeze violența în școli: „Scăderea notei la purtare nu înseamnă nimic. Dimpotrivă, devin mici vedete”

best auto leo vaslui

Un nou incident violent în școli. Un elev de 15 ani dintr-un liceu din Bacău a amenințat cu cuțitul un profesor, adolescentul fiind acum cercetat de poliție. Cu doar două săptămâni în urmă, un elev din București și-a înjunghiat în gât profesoara de japoneză, supărat că aceasta le-a dat un test neanunțat. Profesorii spun că nu au prea multe instrumente la îndemână pentru a stopa valul de violență în școli.

Președintele Federației Sindicatelor din Educație ”Spiru Haret”, Marius Nistor a declarat că nici scăderea notei la purtare nu e o soluție, ba dimpotrivă, efectul este contrar, elevii indisciplinați „devin mici vedete”.

„Deocamdată nu ai cum să te aperi atâta vreme cât discutăm de copii care au anumite probleme care ar fi trebuit să fie sesizate de familie. Familia nu comunică cu școala, nu ai consilieri suficienți la nivelul unităților de învățământ care să te ajute să depistezi astfel de situații, nu ai personal de pază la nivelul unității de învățământ. Este clar că nu ai niciun fel de pârghie. Copiii sunt învățați că trebuie să se bucure de libertate și independență, dar nu li se explică că libertatea înseamnă și respectarea unor reguli de comportament într-o instituție, pentru că școala este o instituție, reguli de comportament în societate, atâta vreme cât modelele lor sunt culese din spațiul online și sunt modele care se manifestă în primul rând și în primul rând în mod violent. Acelea sunt modelele de succes, violență verbală, violență fizică, asta este ceea ce culeg ei din spațiul virtual unde, de regulă, nu sunt controlați de familie.

Cadrele didactice nu sunt un model pentru ei. De ce ar fi un model pentru ei un cadru didactic care are un statut social penibil, care nu este respectat la nivel de societate, care este prost plătit, pentru că indiferent de cât de bine pregătit financiar ai fi nu poți să ai autoritate asupra unor copii, nu toți, asupra unor copii care își iau modelele, așa cum am spus, din mediul online. Și acolo, repet, cei care au succes sunt cei care au bani, cei care folosesc un anume tip de limbaj și au un anume tip de comportament. Iar eu ce pot să fac să îl determin să își modifice comportamentul? Dacă familia nu mă ajută în situațiile acestea, dacă legislația nu mă ajută, dacă nu există acele posibilități de sancționare a unor greșeli, consilierii ca și consilierii, dar trebuie să existe și sancțiune ca atare…

Scăderea notei la purtare nu reprezintă absolut nimic, ba din contră, devin mici vede în momentul în care le scade nota de la purtare de la 10 la 8 sau 7 sau 6, nu este absolut nici o problemă. Nu pot să își mai dea examenele? Ba pot să își dea examenele mai departe. Copiii trebuie să fie conștienți că, în momentul în care greșesc, ei pot să și plătească pentru așa ceva, la fel și familiile. Dacă lucrurile acestea funcționează în țările europene, la noi de ce nu se poate? La noi autoritatea cadrului didactic este subminată în fiecare zi”, a spus Marius Nistor.

Profesor amenințat cu cuțitul de un elev, la un liceu din Bacău

Un incident violent a avut loc la Liceul cu Program Sportiv Bacău, unde un elev de 15 ani l-a ameninţat cu un cuţit pe unul dintre profesorii şcolii. Băiatul nu a folosit cuţitul, ci l-a abandonat, după care a părăsit şcoala, fiind găsit pe stradă de către poliţişti. El este cercetat pentru folosirea fără drept de obiecte periculoase şi ameninţare, iar în paralel şcoala şi Inspectoratul Şcolar au început propriile verificări.

Incidentul a avut loc în sala de sport a Liceului cu Program Sportiv Bacău, reprezentanţii şcolii fiind cei care au solicitat intervenţia Poliţiei.

”La data de 19 aprilie a.c., în jurul orei 13.00, Secţia 2 Poliţie Bacău a fost sesizată prin S.N.U.A.U. 112, de un bărbat, de 42 de ani, cu privire la faptul că, în timp ce se afla în incinta unei unităţi de învăţământ, ar fi intervenit să aplaneze un conflict spontan între un elev şi un cadru didactic, elevul având asupra sa un obiect înţepător. La faţa locului, din primele verificări, poliţiştii au stabilit faptul că, la data de 19 aprilie a.c., un elev de 15 ani, aflându-se în sala de sport, pe fondul unor discuţii contradictorii cu profesorul, ar fi scos din rucsac un obiect înţepător şi l-ar fi ameninţat pe acesta, după care a părăsit incinta şcolii, abandonând obiectul. Minorul a fost identificat la scurt timp de către o patrulă de poliţie din cadrul Secţiei 1 Poliţie şi condus la sediu pentru audieri”, au transmis, joi, oficialii Poliţiei judeţene Bacău.

Adolescentul a fost reţinut pentru portul sau folosirea fără drept de obiecte periculoase şi ameninţare, cazul fiind preluat de poliţiştii din cadrul Biroului Siguranţă Şcolară.

Surse judiciare au precizat pentru News.ro că obiectul cu care elevul şi-a ameninţat profesorul este un cuţit.

Inspectoratul Şcolar Judeţean Bacău a precizat că, în urma incidentului, unitatea de învăţământ a iniţiat propria anchetă, în paralel cu cercetarea pe care o face şi Inspectoratul de Politie, căruia i-a fost solicitată intervenţia de către şcoală.

”Joi s-a întrunit şi comisia de violenţă de la nivelul unităţii de învăţământ respective, pentru a stabili exact măsurile ce se impun în acest caz, iar Inspectoratul Şcolar monitorizează deja în detaliu toate aceste aspecte”, au transmis oficialii Inspectoratului Şcolar.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Informații de calitate.