Protecția mediului, dar doar pentru săraci. Klaus Iohannis, campion al luptei împotriva schimbărilor climatice, a mers în Japonia cu un avion privat de lux, care poluează într-o cursă cât o mașină pe benzină într-un an

best auto leo vaslui
Sursă – Klaus Iohannis Facebook

Președintele României, Klaus Iohannis, a mers în Japonia într-o vizită oficială de stat în aceste zile, unde a semnat un parteneriat strategic cu „Țara soarelui Răsare”.

Pentru deplasare, președintele României a ales să folosească un avion privat care a fost închiriat de la o companie luxemburgheză, scrie Libertatea, citând o companie specializată în domeniul aviației.

Aeronava aleasă de Iohannis este un Boeing 737-900ER în configurație Boeing Business Jet. Avionul este unul de categoria VIP și poate găzdui 19 pasageri.

„Cabina acestui uimitor avion VIP are un spațiu amplu, intimitate și posibilitatea de a te bucura de fiecare moment, de la relaxare în lounge-ul VIP, până la vizionare de filme în sala cinema și la o cină de cinci stele”, potrivit descrierii site-ului (foto).


Președintele nu s-a dus direct în Japonia. După ce a plecat de la București, avionul a făcut o escală la Sibiu, orașul natal al lui Iohannis. De-acolo, a zburat până la Baku, în Azerbaidjan, unde a făcut o nouă escală, de data aceasta pentru realimentare. De-abia de-acolo a zburat spre Tokyo.

Președintele Iohannis este, însă, un mare campion al luptei împotriva schimbărilor climatice. El a spus-o în repetate rânduri și mai mult, a reușit să introducă un adevărat program în acest sens, în școli: copiii trebuie să învețe de mici să apere planeta.

În realitate, însă, președintele a ales să meargă în Japonia cu un avion privat, care lasă o amprentă de carbon uriașă: adică exact „dușmanul” împotriva căruia zice că luptă.

Conform siteului de specialitate „Transport & Environement”, un avion privat emite, într-o singură oră de zbor, un sfert din cât emite o mașină obișnuită, în UE, într-un an.

Cu alte cuvinte, în mai puțin de jumătate din timpul cursei private București – Tokyo, președintele Iohannis a emis atât CO2 cât un european obișnuit, într-un an, cu mașina personală.

O simulare realizată de siteul Science Focus  pe o distanță de 650 de km, arată că un avion emite CO2 cât 336 de mașini.

În timp ce Iohannis nu dă semne că ar renunța la zborurile private în favoarea trenului sau a avioanelor de linie – mai puțin poluante – sub regimul său românii sunt îndemnați să renunțe la mașinile pe benzină sau motorină pentru a trece la mult mai scumpele autovehicule electrice.

De altfel, președintele Iohannis n-a schițat niciun gest de opoziție față de decizia UE de a interzice vânzarea mașinilor noi cu motoare termice din 2035.

Nici n-avea de ce: el merge cu avionul.

Reamintim că peste 1.100 de oameni de știință au semnat o scrisoare deschisă, în 2022, în care afirmă că nu există „nicio urgență climatică”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Informații de calitate.