PSD și PNL încep anul în forță – Guvernul Ciucă a împrumutat 4 miliarde de dolari la o dobândă record

best auto leo vaslui

Guvernul faliment Ciucă-Ciolacu a împrumutat aproape 4 miliarde de dolari la o dobândă record, în prima ieșire pe piața externă din acest an, conform informațiilor finale ale emisiunii, interesul arătat de investitori fiind de aproape 11 miliarde de dolari, cu un interes mai mare pentru tranşa pe 30 de ani.

Astfel, Guvernul României, prin Ministerul Finanţelor, a împrumutat 3,992 miliarde de dolari pentru a finanța deficitul și a refinanța datoria publică, prin trei emisiuni, pe 5 ani, pe 10 ani și pe 30 de ani.

Potrivit datelor din paltforma Bloomberg, statul român a atras 1,242 miliarde de dolari pe 5 ani, 1,5 miliarde de dolari pe 10 ani și 1,25 miliarde de dolari pe 30 de ani.

În plus, mai există oferă și pe răscumpărări (switch), însă suma nu este precizată.

Potrivit datelor Bloomberg, dobânzile pentru cele 3 finanţări sunt următoarele:

• pentru cea de 30 de ani, dobânda este formată din indicatorul de referinţă al pieţei (Midswap) plus 385 puncte de bază;

• pentru cea de 10 ani, Midswap plus 350 puncte de bază;

• pentru cea de 5 ani, plus 280 puncte de bază.

Aceasta a fost prima ieșire externă din acest an.

Aranjori ai emisiunii au fost BNPP, HSBC, ING, RBI și UniCredit.

Necesarul brut de finanțare pentru anul 2023, suma pe care statul trebuie să o împrumute pentru a acoperi deficitul bugetar (datorie nouă) și plata datoriei vechi care ajunge la scadență, este de 160 de miliarde de lei. Aceasta este cea mai ridicată sumă de până acum anunțată ca țintă de împrumuturi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Informații de calitate.