Purtătorul de cuvânt al PNL îi răspunde liderului PSD Paul Stănescu pe tema rotaţiei la ministere: PNL nu va intra discuţii şi renegocieri de funcţii. Ne declarăm foarte surprinşi de canalele pe care au ales partenerii să poarte aceste discuţii

best auto leo vaslui

Purtătorul de cuvânt al PNL Ionuţ Stroe a declarat, comentând afirmaţiile liderului PSD Paul Stănescu conform cărora singurul punct din protocolul PNL -PSD care nu poate fi negociat este alternanţa funcţiei de premier, rotaţia la conducerea unor ministere putând fi discutată, că PNL nu va intra discuţii şi renegocieri de funcţii. De asemenea, Stroe s-a declarat surprins de canalele pe care au ales partenerii să poarte aceste discuţiim referindu-se la comunicatul pe această temă transmis iercuri de secretarul general al PSD.

Întrebat cum vede varianta vehiculată de PSD miercuri  pentru renegocierea protocolului de rotativă, Ionuţ Stroe a răspuns: ”Nu a existat niciodată în coaliţie o astfel de discuţie. Noi avem un document agreat, pe baza căruia funcţionăm şi nu ne abatem de la ce am agreat. Ce pot să vă spun eu clar e că PNL nu va intra discuţii şi renegocieri de funcţii. Este exclus acest lucru, mai ales în acest moment când trebuie sa asiguram o guvernare coerentă. Vrem respectarea protocolului pentru că asta am promis în faţa românilor. Am semnat un protocol pentru stabilitate, iar oricine lansează idei de nerespectare se poziţionează pentru a risca instabilitatea ţării”.  

În ceea ce pruveşte argumentul PSD privind continuitatea la ministerele la care s-a făcut performanţă şi dacă ar ceda astfel PNL către PSD anumite ministere pe care le solicită social-democraţii, Ionuţ Stroe e declarat pentru News.ro că PNL are oameni foarte buni pentru preluarea mandatelor prevăzute în protocol şi că argumentul continuităţii doar pe unele zone unde s-au făcut performanţe nu se susţine.

”PNL are oameni foarte buni pentru preluarea mandatelor prevăzute în protocol şi avem încredere în parteneri că vor asigura continuitatea la cele pe care le cedează. Argumentul continuităţii doar pe unele zone unde s-au făcut performanţe nu se susţine. În felul acesta e mai mult decât evident ca am avut un premier extrem de performant, dar asta nu înseamnă ca el ar încalcă protocolul şi nu ar ceda funcţia de premier. Guvernul Ciucă a fost unul performant şi asta o arată cifrele, iar în mai va fi rocada şi vom asigura continuitate pentru performanţă, dar în termenii prevăzuţi de protocol. Iar respectarea protocolului înseamnă să îl aplici cap-coadă, nu doar acolo unde îţi convine: dacă facem rotaţia premierilor, facem şi celelalte puncte discutate exact aşa cum sunt stipulate in protocol”, a afirmat purtătorul de cuvânt alş PNL

Întrebat dacă partenerii de la PSD au comunicat PNL şi coaliţiei acest punct de vedere, Stroe a replicat: ”Ne declarăm foarte surprinşi de canalele pe care au ales partenerii să poarte aceste discuţii, şi anume prin comunicate de presă şi nu în interiorul coaliţiei, cum era normal”.

Secretarul general al PSD Paul Stănescu a transmis miercuri, printr-un comunicat, că ”singurul punct din protocolul PSD-PNL care nu poate fi negociat este alternanţa funcţiei de premier, de la Nicolae Ciucă la preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, care va avea loc în luna mai”, adăugând însă: ”Discuţiile despre menţinerea sau rediscutarea conducerii ministerelor în cadrul rotaţiei la guvernare trebuie să aibă loc dintr-un motiv foarte simplu: vrem să guvernăm eficient. Există un principiu în acest sens şi în sport: nu schimbi jucătorii care performează. Nu avem nevoie de episoade de haos politic, cum au existat până la intrarea PSD la guvernare. Din orice schimb de ministere trebuie să rezulte o formulă care să asigure în continuare buna guvernare. Dacă vom considera că este bine ca PSD şi PNL să păstreze anumite ministere, atunci vom decide consensual, ca parteneri în coaliţie. Nimeni nu trebuie să refuze eficienţa guvernamentală pentru interese personale sau politice”.

Conform Protocolului coaliîiei de guvernare, Nicolae Ciucă va avea mandat ca premier până pe data de 25 mai 2023, când postul va fi preluat de premierul nominalizat de PSD, până la alegerile generale din 2024.

De asemenea, la schimbarea premierului, conform rotaţiei politice convenite, se vor înlocui şi următorii reprezentanţi în guvern: vicepremierul din partea PSD va fi înlocuit de vicepremierul din partea PNL; ministrul Transporturilor din partea PSD va fi înlocuit cu nominalizarea pentru acest portofoliu din partea PNL, iar PSD va prelua Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene; ministrul Finanţelor publice din partea PSD va fi înlocuit de titularul pentru acest portofoliu din partea PNL, iar PSD va prelua conducerea Ministerului Justiţiei; coordonatorul Secretariatului General al Guvernului din partea PSD va fi înlocuit de reprezentantul PNL, iar PSD va prelua coordonarea Cancelariei prim-ministrului.

Sursa: News.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Informații de calitate.