Reporterilor din România li s-a interzis să-i pună întrebări lui Nehammer la vizita din Bulgaria

best auto leo vaslui

Un corespondent al TVR susține că la vizita cancelarului Austriei Karl Nehammer în Bulgaria jurnaliștii români nu au fost lăsați să adreseze nicio întrebare oficialilor. În decembrie, presa română a primit un tratament similar la Viena.

Cancelarul austriac și ministrul de interne de la Viena au vizitat luni Bulgaria. Împreună cu președintele bulgar, Rumen Radev, și cu ministrul de interne de la Sofia, Ivan Demerdsciev, Karl Nehammer a inspectat din elicopter granița Bulgariei cu Turcia, unde a fost construit un gard menit să frâneze migrația clandestină. Apoi, oficialii au vizitat Direcţia Regională a Poliţiei de Frontieră din Elhovo, unde se află Centrul Regional de Coordonare, parte a Sistemului Integrat de Supraveghere Schengen a frontierei bulgaro-turce.

La Elhovo, ziariștii bulgari, austrieci, dar și români au vrut să afle detalii despre vizită de la Nehammer, care a răspuns și câtorva întrebări, dar niciuneia adresată de ziariștii veniți special de la București, a atras jurnalistul TVR Lucian Pîrvoiu, pe Facebook.

„Scandalos! Discriminare pe bază de naționalitate în UE! Cancelarul austriac Karl Nehammer tocmai a aterizat pe helidromul directoratului poliției de frontieră Elhovo, de lângă granița cu Turcia. E însoțit de ministrul de interne Karner, cunoscut pentru rasismul, xenofobia și disprețul față de români. Sfidarea României și a românilor continuă. Aparatul de presă al președinției bulgare interzice jurnaliștilor români să pună întrebări, fie ele și în germană sau bulgară, pe motiv că e o vizită bilaterală și „când va veni cancelarul în România, atunci o spuneți lune întrebări”, ne-a spus doamna de la președinție. O atitudine cel puțin neprietenoasă, care nu face decât să întărească cele mai sumbre bănuieli”, a scris Pîrvoiu pe contul său de Facebook.

„Oare cu ce am greșit ca să fim batjocoriți până și de prietenii bulgari? De ce suntem discriminați față de bulgari și austrieci pe baza naționalității? De ce nu putem pune întrebări fie și în bulgară sau germană, dacă acesta e protocolul vizitei bilaterale?”, continuă jurnalistul TVR.

Tratament similar în luna decembrie

De altfel, o atitudine sfidătoare a avut Nehammer și la începutul lunii decembrie. Mai multe entități media au avut ziariști la conferința de presă susținută, pe 7 decembrie, de Nehammer la Viena, unde cancelarul Austriei a trimis a precizat că aderarea ar trebui să fie amânată.

Cancelarul Nehammer a răspuns la întrebările presei austriece, dar a refuzat să răspundă la întrebarea, adresată, în engleză, de jurnaliștii români. Deși jurnaliștii români au insistat, ei s-au lovit de reticența părții austriece, nefiind dat niciun răspuns.

„Faptul că Schengen nu funcționează corect în Europa Centrală nu înseamnă că Bulgaria și România ar trebui să rămână în afara spațiului Schengen”, a spus președintele Radev, de față cu Nehammer.

În replică, Karl Nehammer, cancelarul austriac, a declarat că „primul lucru pe care trebuie să-l facem este să consolidăm protecția frontierelor. Trebuie să avem un rezultat real, ceea ce înseamnă reducerea migranților în interiorul spațiului Schengen. Avem nevoie de un semnal clar la nivel european că țările care protejează frontiera externă a UE nu se confruntă singure cu această problemă. Aceasta este o problemă juridică care trebuie rezolvată la nivel european”, a explicat el.  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Informații de calitate.