Revista presei internaţionale – 21 noiembrie 2023

best auto leo vaslui

Presa internațională continuă să urmărească cele mai recente evoluții înregistrate în războaiele care afectează vecinătatea estică a României și Orientul Mijlociu.

Sub titlul “Război etern? Israelul riscă o revoltă lungă și sângeroasă în Gaza”, Reuters publică un articol în care citează o serie de diplomați și analiști americani și arabi, potrivit cărora „Israelul riscă să se confrunte cu o insurgenţă lungă şi sângeroasă dacă înfrânge mişcarea palestiniană islamistă Hamas şi ocupă Fâşia Gaza fără a avea un plan postbelic credibil de a-şi retrage trupele şi de a se îndrepta către crearea unui stat palestinian”. „Niciuna dintre ideile prezentate până acum de Israel, Statele Unite şi ţările arabe pentru administrarea Fâşiei Gaza după război nu a reuşit să se impună. Pe măsură ce Israelul îşi întăreşte controlul asupra nordului Gazei, unii oficiali de la Washington şi din capitale arabe se tem că autorităţile israeliene ignoră lecţiile invaziilor americane din Irak şi Afganistan, unde victoriile militare rapide au fost urmate de ani de ciocniri violente. Dacă guvernul din Gaza condus de Hamas este răsturnat, infrastructura sa distrusă şi economia ruinată, radicalizarea populaţiei furioase ar putea alimenta o revoltă în care soldaţii israelieni ar fi vizați pe străzile enclavei”, spun diplomaţi şi oficiali.

Pe teren, armata israeliană susţine că a descoperit un tunel lung de 55 de metri sub spitalul Al-Shifa din Gaza. După cum reține Le Nouvel Observateur, citând responsabili militari israelieni, „tunelul a fost descoperit într-o zonă a spitalului, sub un hangar care conținea arme, inclusiv lansatoare de grenade, explozibili și puști Kalaşnikov”. Pe de altă parte, 28 dintre copiii palestinieni născuţi prematur care au fost evacuaţi sâmbătă din acest spital au fost transportaţi în Egipt prin punctul de trecere Rafah, informează BBC. Duminică, 31 de copii au fost aduşi în sudul enclavei cu ambulanţele, iar oficialii din cadrul sistemului de sănătate din Gaza au declarat că opt din totalul iniţial de 39 de bebeluşi născuţi prematur au murit.

După ce la sfârșit de săptămână, președintele american, Joe Biden, a susținut „reunificarea” Cisiordaniei și Fâșiei Gaza „sub o singură structură guvernamentală”, o Autoritate Palestiniană consolidată, publicația turcă Cumhuriyet se întreabă dacă această soluție este posibilă și care este viitorul palestinienilor. “Vrea Israelul să permanentizeze, mai ales în nord, ocuparea Gazei, care are o populație de aproximativ 2,3 milioane de persoane? Încearcă să-și sporească dominația în zona care se extinde până la coasta Mediteranei? Mai este posibilă restabilirea unității Palestinei, împărțită între cele două administrații rivale: Hamas în Gaza și Fatah în Cisiordania? Întrebarea ce îi așteaptă pe palestinieni nu pare să își găsească răspuns în nicio țară sau instituţie internaţională”, scrie Cumhuriyet.

Războiul din Ucraina se menține în atenția presei internaționale, care reține date referitoare la cele mai recente evoluții din teren dar și la vizita surpriză făcută de Kiev de secretarul american al Apărării. Potrivit agenției italiene Ansa, Lloyd Austin a asigurat Ucraina că Washingtonul va continua să o susțină în lupta împotriva forțelor invadatoare ruse. Austin ”a călătorit în Ucraina pentru a se întâlni cu liderii de la Kiev și pentru a consolida sprijinul ferm al Statelor Unite pentru lupta Ucrainei pentru libertate”, a precizat Pentagonul. ”Discuțiile s-au concentrat pe consolidarea parteneriatului strategic dintre Statele Unite și Ucraina, inclusiv pe asigurarea faptului că forțele armate ucrainene au capacitățile de luptă de care au nevoie atât pentru întreaga durată a iernii, cât și pentru a-și apăra țara de viitoarele amenințări rusești”. Săptămâna aceasta, Austin va găzdui virtual din Pentagon şi cea de-a 17-a întâlnire a Grupului de Contact pentru Apărare a Ucrainei, la care participă aproape 50 de națiuni, mai notează Ansa.

Rusia ar putea decreta mobilizare generală după alegerile prezidențiale din martie, scrie The Guardian citându-l pe secretarul Consiliului pentru Securitate Naţională şi Apărare din Ucraina, Oleksii Danilov. „Rusia a reușit să se adapteze și injectează în mod constant fonduri în sectorul său de apărare. Rusia s-a dovedit a fi mai rezistentă la sancțiunile occidentale decât era de așteptat. Rusia își pregătește tot mai mult economia pentru război. Mobilizarea totală ar putea urma alegerilor prezidențiale din 2024”. Mai multe surse au declarat pentru Reuters că Putin a decis să candideze la alegerile prezidențiale din martie, o mișcare care l-ar menține la putere până în 2030.

„Familia tradițională din UE nu are copii. 75% dintre cupluri nu procreează”, titrează ziarul Italian La Stampa, atrăgând atenție asupra dezechilibrelor tot mai profunde legate de sporul populației. „În Italia, ca de altfel și în restul Uniunii Europene, regula este să nu se procreeze și acest obicei continuă să fie respectat într-un mod aproape religios. În ultimii 10 ani, între 2012 și 2022, numărul familiilor cu cel puțin un copil a scăzut cu 2,4%, în ciuda faptului că în aceeași perioadă numărul familiilor a crescut cu 6,9%. La sfârșitul anului 2022, Eurostat a înregistrat în jur de 190,5 milioane de familii. Trei din patru, 75,3% dintre ei (150,1 milioane) nu au copii. O familie din zece (12,1%, aproximativ 29,3 milioane de familii) are un singur copil, iar mai puțin de o familie din zece (9,3% din totalul UE, aproximativ 18,4 milioane de familii) are doi copii. La această cifră se adaugă un timid 3% de familii numeroase (trei copii sau mai mult)”.

Argentina are un nou președinte în persoana economistului ultra-liberal Javier Milei, scrie publicația spaniolă La Razon. Într-un discurs în care a prezentat liniile directoare ale politicii sale, Milei a precizat că Argentina „se va întoarce din nou pe calea pe care nu ar fi trebuit să o abandoneze din cauza modelului sărăcitor al statului omniprezent de care beneficiază doar unii și care are ca rezultat o pradă pentru a fi distribuită între politicieni și prietenii săi”. „Astăzi, îmbrățișăm din nou ideile de libertate”, a spus el. Și cu referire la părinții fondatori ai țării, a făcut aluzie la trei premise: un guvern care „respectă ad literam” angajamentele pe care și le-a luat, „proprietatea privată” și „comerțul liber”. Primele vizite externe pe care Milei a anunțat că le va face, înaintea învestirii oficiale din decembrie, vor fi în SUA și Israel, scrie agenția spaniolă Efe./fmatei/schelaru

Sursă:rador.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Informații de calitate.