Reznikov anunţă că Ucraina a primit “undă verde” pentru cooperarea cu agenţia de achiziţii a NATO, Kuleba solicită partea a doua a ajutorului UE pentru achiziţii militare

best auto leo vaslui
Foto: Twitter

Ucraina a primit “undă verde” pentru o cooperare strânsă cu Agenţia de Sprijin şi Achiziţii a NATO (NSPA), a declarat vineri ministrul ucrainean al apărării Oleksii Reznikov, în timp ce colegul său de la Externe, Dmitro Kuleba, cerut UE să urgenteze o a doua tranşă din ajutorul militar promis, relatează CNN.

“Sunt fericit că am primit undă verde pentru cooperarea noastră strânsă cu NSPA, agenţia de achiziţii a NATO. Aceasta va include revizuirea naţională a achiziţiilor şi cea mai bună consiliere pentru (Ministerul ucrainean al Apărării)”, a scris Oleksi Reznikov pe Twitter după o întâlnire cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, la baza aeriană Ramstein din Germania.

Întâlnirea de vineri de la Ramstein a reunit oficiali ucraineni şi omologii lor din coaliţia cunoscută sub numele de Grupul de contact pentru apărarea Ucrainei.

“Avem nevoie de achiziţii excelente în domeniul apărării atât pentru a câştiga războiul, cât şi pentru a fi eficienţi în viitor”, a punctat Reznikov.

“Ucraina a atins niveluri fără precedent de interoperabilitate cu NATO. Suntem, de facto, deja o parte a spaţiului de securitate al Alianţei. Mi-am exprimat speranţa că acest lucru va accelera deciziile politice privind integrarea ţării noastre în NATO”, a adăugat el, în condiţiile în care preşedintele ţării, Volodimir Zelenski, cere ca ţara sa să primească o dată fermă de aderare la NATO la summitul alianţei care va avea loc în iulie, la Vilnius.

Comentariile lui Reznikov vin după ce secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a reafirmat vineri că Ucraina va deveni în cele din urmă “membră a NATO”.

Pe de altă parte, la o săptămână după ce Uniunea Europeană a aprobat un fond de 1 miliard de euro pentru a rambursa statele care au trimis muniţie în Ucraina, ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, a cerut UE să urgenteze o a doua tranşă de ajutor.

Într-un mesaj postat vineri pe Twitter, Dmitro Kuleba a declarat că a avut o convorbire telefonică cu şeful politicii externe a UE, Josep Borrell, căruia i-a mulţumit “pentru toată asistenţa UE în domeniul apărării, inclusiv pentru ultimul miliard de euro destinat nevoilor imediate de muniţie”.

Kuleba a spus că i-a cerut lui Borrell “să ajute la finalizarea discuţiilor privind cea de-a doua tranşă de achiziţii comune de 1 miliard de euro, cât mai curând posibil, pentru a asigura securitatea în Europa”.

Decizia UE de la începutul acestei luni a pus în aplicare prima parte a unui acord încheiat de membrii blocului comunitar la 20 martie pentru a accelera livrarea şi achiziţia comună de muniţie de artilerie, pe care Ucraina o consumă rapid în luptele împotriva agresiunii ruse. Măsura acoperă livrările din stocurile existente “sau din reprioritizarea comenzilor existente” în perioada 9 februarie – 31 mai 2023, a precizat UE.

Sursă:news.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Informații de calitate.