România a respins la vama Petea un transport austriac ilegal. Ziar austriac de mare tiraj: „Disputa privind vetoul Schengen să fi jucat și ea un rol în respingerea mărfurilor venite din Austria”.

best auto leo vaslui


Ziarul austriac cu cel mai mare tiraj din țară, Krone Zeitung, a publicat duminică un articol despre un transport venit din Austria și blocat de vameșii români la vama Petea, în Satu Mare, informează Libertatea.ro.

Autorul articolului a preluat informația dintr-un comunicat al Poliției de Frontieră din România, dar menționează că, dincolo de lipsa documentelor legale pentru transport, nu e exclus ca „disputa privind vetoul Schengen să fi jucat și ea un rol în respingerea mărfurilor venite din Austria”.

„De la respingerea extinderii spațiului Schengen pentru a include România și Bulgaria, au existat resentimente diplomatice între Viena și București. Abia vineri seara s-a aflat că ambasadorul României, Emil Hurezeanu, nu se va întoarce curând la postul său de la Viena. Potrivit presei române, Hurezeanu nu se așteaptă să se întoarcă până când Viena nu caută contactul cu Bucureștiul în chestiunea extinderii Schengen”, scrie Krone Zeitung.

Potrivit informațiilor oferite de Inspectoratul Teritorial al Poliţiei de frontieră (ITPF) Sighetu Marmaţiei, trei automarfare încărcate cu saltele, mobilier şi haine second hand au fost întoarse de la frontieră, în vama Petea, deoarece şoferii nu au putut prezența documentele legale.

Aceeași sursă citată, mențonează că la intrarea în ţară s-a prezentat un şofer român în vârstă de 54 de ani, conducând un automarfar înmatriculat în România, care transporta, conform documentelor de însoţire a mărfii, 8.900 kg de produse second-hand (mobilier, haine uzate şi electronice), de la o asociaţie din Austria, pentru o altă asociaţie din judeţul Satu Mare.

„Poliţiştii de frontieră au solicitat sprijin autorizat lucrătorilor Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorului Satu Mare, care au stabilit că bunurile transportate nu pot intra pe teritoriul României, întrucât marfa nu corespunde operaţiunilor de curăţare, dezinfecţie şi dezinsecţie.”

Autoritățile române au anunțat că în  acelaşi punct de trecere a frontierei s-au prezentat pentru a intra în ţară doi cetăţeni, unul român, în vârstă de 43 de ani, şi unul olandez, în vârstă de 74 de ani, conducând fiecare câte un automarfar înmatriculat în România, respectiv în Olanda. Aceştia transportau, conform documentelor de însoţire a mărfii, 2.240 kg de saltele second-hand şi 300 kg îmbrăcăminte uzată, care erau destinate unor firme din judeţele Botoşani şi Satu Mare.

sursa: r3media.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Informații de calitate.