România, cel mai mare importator de roșii turcești. Programul „Tomata” început de Dragnea continuă, deși foștii miniștri ai Agriculturii au anunțat că e un eșec total

best auto leo vaslui
Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Principalul importator de roșii din Turcia în 2022 a fost România, unde a fost livrată o producție în valoare de 65.228 milioane de dolari. Urmează Ucraina – 45.320 milioane de dolari și Bulgaria – 38.113 milioane de dolari, arată publicația bulgară 24Chasa, citată de Rador.

Cifrele au fost prezentate de Asociația Exportatorilor din Anatolia de Sud-Est. Volumul exporturilor de roșii din Turcia în 2022 a crescut cu 4% față de 2021 – la peste 377 de milioane de dolari.

Șeful Asociației Investitorilor și Producătorilor de Produse de Seră, Muslim Yanmaz, a declarat că, față de anul trecut, creșterea exporturilor de tomate a fost bună, dar exportatorii nu au reușit să atingă valoarea dorită, relatează BGNES. Potrivit acestuia, declinul pieței ruse a împiedicat creșterea exporturilor.„Anterior, volumul exporturilor de roșii către Rusia era de aproximativ 200 de milioane de dolari pe an. Din păcate, anul trecut această cifră a scăzut la 33 de milioane de dolari. În același timp, creșterea exporturilor către țările balcanice a compensat de fapt contracția pieței din Rusia”, spune Yanmaz.

Creșterea importurilor de roșii turcești în România merge în paralel cu investițiile masive din bugetul de stat românesc în programul ”Tomata”, inventat în regimul PSD-Dragnea. Programul are ca scop susținerea fermierilor români care vor să crească roșii în sere.

Eșecul programului Tomata a fost declarat în 2021 de fostul ministru liberal al Agriculturii, Adrian Oros, care spunea în iunie 2021 că programul a avut „impact zero” în patru ani în care s-au cheltuit aproape 200 de milioane de euro, pentru că importurile de roşii au crescut în toată această perioadă, iar programul a fost fraudat „în foarte multe locuri”.

Ministrul a acuzat că, „în foarte multe locuri, programul ‘Tomata’ a fost fraudat masiv”. „Doar la un singur control, într-un singur judeţ am găsit anul trecut 417 dosare fictive”, a precizat Oros.

În ciuda tuturor dovezilor că programul a fost și ineficient, și fraudat, ministrul actual al Agriculturii, Petre Daea (PSD), a anunțat reluarea subvențiilor în 2023. Ministerul Agriculturii a anunţat în decembrie 2022 că guvernul a aprobat programul de susţinere a producţiei de tomate în spaţii protejate pentru anul viitor. Ajutorul de minimis va fi în valoare de 3.000 euro/1.000 metri pătraţi/beneficiar, iar cererile se vor depune până la 1 aprilie.

Sursă:g4media.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Informații de calitate.