România este pe cale să piardă miliarde de euro din PNRR – Guvernul nu este în stare să implementeze reformele asumate

best auto leo vaslui

România este pe cale să piardă 2,8 miliarde de euro din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), respectiv 700 de milioane de euro după ce a întârziat să îndeplinească mai multe jaloane din cererea de plată numărul 2, iar alte 2,1 miliarde de euro după ce a înregistrat o creștere economică peste așteptări în 2021 – iar Guvernul a decis că aceste fonduri vor fi tăiate de la energie, educație, sănătate, digitalizare și mediul de afaceri.

700 de milioane de euro din cererea de plată numărul 2, în pericol

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) recunoaște într-un document oficial că este gata să abandoneze 700 milioane de euro din tranșa doi de plată din cauza neîndeplinirii tuturor țintelor și jaloanelor din PNRR aferente tranșei doi.

Mai precis, există șase jaloane neîndeplinite din cererea de plată numărul doi, două dintre ele fiind critice pentru a primi plata: legea decarbonizării și legea avertizorului de integritate.

2,1 miliarde de euro, tăiate după o creștere economică peste așteptări – de unde se taie

Guvernul a adoptat în ședința de Guvern din data de 22 martie Memorandumul cu tema: „Aprobarea propunerii de diminuare a alocării aferente contribuției financiare maxime (grant) și a sprijinului financiar (împrumut), în valoare de 2.110.858.750 EUR, a Planului național de redresare și reziliență al României”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Informații de calitate.