Rușii au doborât o dronă americană MQ-9 Reaper deasupra Mării Negre

best auto leo vaslui

Un avion de luptă rusesc s-a ciocnit azi cu o aeronavă americană fără pilot în spațiul aerian internațional deasupra Mării Negre, provocând prăbușirea acesteia din urmă. Două avioane Su-27 au încercat să intercepteze drona americană – numită MQ-9 – aruncând combustibil în fața ei de mai multe ori înainte de coliziune.

„Aeronava noastră MQ-9 desfășura operațiuni de rutină în spațiul aerian internațional când a fost interceptată și lovită de o aeronavă rusă, ceea ce a dus la prăbușirea și pierderea completă a MQ-9”, a declarat generalul forțelor aeriene americane James Hecker, citat de SkyNews.

„De fapt, acest act riscant și neprofesionist al rușilor aproape că a provocat prăbușirea ambelor aeronave. „Avioanele americane și aliate vor continua să opereze în spațiul aerian internațional și facem apel la ruși să se comporte profesionist”.

O declarație a comandamentului european al SUA a descris manevrele rusești ca fiind nesăbuite, neprofesionale și nesănătoase din punct de vedere ecologic. Drona se afla într-un zbor de rutină în conformitate cu legile internaționale pentru a consolida apărarea și securitatea colectivă europeană, se arată în comunicat. Acesta este ultimul dintr-o serie de pilotaje periculoase rusești, se spune în declarație, care ar putea duce la „escaladare neintenționată”.

Controversată pentru rolul său în operațiunile anti-teroriste ale SUA din întreaga lume, MQ-9 Reaper este una dintre cele mai mortale UAV-uri produse vreodată. Dar este și o dronă foarte valoroasă pentru recunoaștere și conține tehnologie de ultimă oră – tehnologie pe care SUA nu o dorește intrată în mâinile Rusiei.

Ciocnirea rușilor cu drona americană – „cu siguranță o provocare”

Ciocnirea unui avion de luptă rus cu o dronă americană fără pilot este „cu siguranță o provocare”, spune corespondentul șef al Sky News, Stuart Ramsay. Reacționând la vestea coliziunii, Ramsay a spus că nu este prima dată când forțele ruse încearcă acest tip de manevră.

Reacția Casei Albe: Doborârea dronei americane a fost „riscantă și neprofesionistă”

Casa Albă a descris incidentul din această după-amiază în apele internaționale drept „riscant și neprofesionist”.

Purtătorul de cuvânt John Kirby a declarat că Joe Biden a fost informat despre incident, în care un avion de luptă rus Su-27 a lovit elicea unei drone de supraveghere Reaper americane. Deși au existat și alte astfel de interceptări, a spus Kirby, aceasta a fost demnă de remarcat, deoarece era „riscantă și neprofesionistă” și a provocat doborârea unei aeronave americane. „Deci este un incident unic din acest punct de vedere”, a adăugat el.

Statele NATO au fost urgent informate despre doborîrea dronei

Un comandant militar de vârf din Alianța Nord-Atlantică a informat astăzi aliații occidentali despre incidentul raportat la Marea Neagră. Se pare că generalul Christopher Cavoli a informat toate cele 30 de state membre cu privire la situația în care o dronă MQ-9 Reaper s-a prăbușit în apele internaționale, mai relatează SkyNews.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Informații de calitate.