Scandal în Coaliţie pe tema tăierii salariilor. Marius Budăi îl contrazice pe Marcel Boloş

best auto leo vaslui

Marcel Boloş a anunţat tăieri de salarii si concedieri pentru a putea îndeplini jaloanele PNRR. Marius Budai, în direct la România TV, a negat acest scenariu.


Marius Budăi cere ca reducerile de salarii şi concedierea bugetarilor să fie discutată în Coaliţie şi nu la tv. „Nu există scăderi la cheltuielile de personal și la asistența socială. Dacă am da puțin timpul înapoi, în 2020-2021 erau doi oameni la televizor, Marcel Ciolacu și Marius Budăi care strigau că acest PNRR scris la secret și nedezbătut nici cu sindicatele, nici cu societatea civilă va aduce lucruri rele pentru România. Din păcate avem dreptate.

Marius Budăi: Nu poți să faci reziliență cu salarii și venituri mici

Nu se poate ca un plan de reziliență și de relansare în România să vină cu astfel de măsuri, acea plafonare de 9,4% a cheltuielilor cu pensiile, la aceste lucruri care se discută acum despre veniturile salariale.

Nu poți să faci reziliență cu salarii și venituri mici. Trebuie decizii clare în coaliție, nu s-a discut până acum despre reducerile cu cheltuielile salariale sau de reducerile mai ales cu prestațiile sociale, însă trebuie să conștientizăm originea răului, acei oameni care atunci erau la guvernare care au scris acest PNRR parcă împotriva cetățenilor români.

Nu s-a discutat acest aspect de disponibilizare până acum. Tot ceea ce înseamnă eficientizare trebuie să fie grija decidentului. Nu am avut astfel de discuții și nu vreau să le promovez””, a declarat Marius Budăi, duminică, în direct la România TV.

Veste proastă înainte de Paşte! Guvernul ia în calcul tăierea salariilor sau concedierea bugetarilor

Ministrul Proiectelor și Investițiilor europene, Marcel Boloș, a declarat vineri, la Antena 3, că în opinia sa România va fi nevoită fie să recurgă la tăierea salariilor bugetarilor, fie să concedieze bugetari, pentru a îndeplini jaloanele din PNRR. Demnitarul a explicat că România trebuie să asigure „sustenabilitatea” cheltuielilor și că având în vedere „experiența” oficialilor români din discuțiile prealabile cu Comisia Europeană și modalitatea în care CE „pune problema” în legătură cu cheltuielile bugetare, există două variante prin care statul român poate atinge ținta din PNRR.

„Fie tăierea salariilor bugetarilor, fie o reducere a numărului bugetarilor. Spre aceste variante ne îndreptăm”, a indicat Marcel Boloș.

Boloş îl contrazice pe Ciucă referitor la tăierea salariilor 

Ministrul a menționat că alegerea o va face coaliția. Boloș a adăugat că mai există și o a treia variantă în care „căutăm o mai bună folosire a potențialului fiscal”, însemnând o mai bună colectare a taxelor și impozite, sau o „revizuire a politicii fiscale”, însă nu a insistat pe acestă variantă, el insistând pe cele două variante cu salariile și concedierile.

Ministrul a spus că România trebuie să reducă cu 20% cheltuielile în valoare de 100 de miliarde de lei cu salariile bugetarilor. „Comisia Europeană ne zice pe bună dreptate ‘Nu aveți bani, deci implementați reformele’”, a subliniat Boloș.

Premierul Nicolae Ciucă: Am cerut întregului cabinet, tuturor ordonatorilor de credit să analizeze reducerea cheltuielilor în sensul reducerii unor sume de bani. Nu se pune problema reducerii salariilor şi a investiţiilor

Preşedintele PNL, premierul Nicolae Ciucă a declarat joi, despre reducerile de cheltuieli decise în şedinţa coaliţiei, că a cerut întregului cabinet de miniştri şi tuturor ordonatorilor de credite să analizeze reducerea cheltuielilor în sensul reducerii unor sume de bani, el arătând că nu se pune problema reducerii salariilor şi a investiţiilor.

”Din analiza cifrelor financiare pe primul trimestru rezultă foarte clar că exista un deficit şi deficitul acesta nu trebuie să continue să producă efecte pe următoarele 9 luni, motiv pentru care am cerut domnului ministru şi întregului cabinet, tuturor ordonatorilor de credit să analizeze şi să regândească reducerea cheltuielilor în sensul reducerii unor sume de bani care sa denote o mai bună chibzuială în ceea ce priveşte gestionarea fondurilor”, a spus preşedintele PNL, după şedinţă. Ciucă a arătat că nu se pune problema reducerii salariilor şi a investiţiilor. ”Discutăm despre o analiză care se va desfăşura la nivelul Ministerul de Finanţe în deplină coordonare cu celelalte ministere, vă rog să nu inducem niciun fel de temere către oameni că s-ar fi gândit măcar cineva la reducerea salariilor sau a altor venituri. Aici este vorba doar de chibzuiala cheltuielilor la bunuri şi servicii la nivelul altor cheltuieli care în momentul de fata la nivelul fiecărui ordonator de credite pot fi făcute”, a explicat premierul.

Sursă:romaniatv.net

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Informații de calitate.