Șeful reținut al ROMARM a dat în pandemie un tun cu Ministrul Virgil de 30 de milioane de dolari

best auto leo vaslui

Gabriel Țuțu, șeful Romarm reținut de DNA pentru afaceri necurate în pandemie cu Victor Piturcă, mai are la activ un mega tun tot în pandemie împreună cu ministrul liberal al Energiei Virgil Popescu,

Afacerera a fost dezvăluită în 2021 de Rise Project.

Producătorul de armament al statului a închiriat avioane private ca să aducă măști din Vietnam, în timp ce aeronavele noastre militare transportau ieftin măști pentru companii private. Primele avioane închiriate au fost însă tot militare, dar ale Armatei Ucrainene. Aduse în țară acum un an, măștile stau nefolosite într-un depozit de lângă București.

Doar transportul lor ne-a costat 5,3 milioane dolari. Costurile au fost suportate de Societatea de Administrare a Participațiilor în Energie (SAPE). Cei care au decis afacerea propun acum o soluție de avarie: Ministerul Energiei să renunțe la banii din profitul SAPE, printr-o compensare netransparentă, și să primească măști ca dividende. Decontul? Peste 30 de milioane de dolari, soia la vremea respectivă Risc Project.

DECIDENȚII

Virgil Popescu, fostul ministru al Economiei. A aprobat anul trecut achiziția unei cantități-record de măști din Vietnam. A schimbat, peste noapte, obiectul de activitate al unei companii cu profil energetic, SAPE, ca să cumpere măștile, dar apoi a mandatat o altă companie din subordine- Romarm- să le achiziționeze și să se ocupe de transportul lor. Între timp, Virgil Popescu a fost numit ministrul Energiei. Popescu propune acum ca ministerul să primească măștile nefolosite ca dividende.

Gabriel Țuțu, șeful Romarm. Fost ofițer SRI, Țuțu a semnat contractele cu furnizorii și cu cei care au intermediat apoi transportul măștilor. Tot cu avioane militare ucrainene adusese din China și utilaje uzate pentru producția de măști la o fabrică de armament de lângă Târgoviște. După afacerea Vietnam, Țuțu a fost promovat în consiliul de supraveghere al companiei SAPE, cea care suportase costurile de achiziție și transport.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Informații de calitate.