Senatorul USR Ştefan Pălărie: Termenul 22 mai pentru votul final din Senat asupra legii educaţiei este îngrozitor şi abuziv

best auto leo vaslui

Senatorul USR Ştefan Pălărie, membru al Comisiei pentru învăţământ, afirmă luni la RFI că termenul 22 mai pentru votul final din Senat asupra legii educaţiei este îngrozitor şi abuziv. El critică pe de altă parte o “aberaţie” din legea învăţământului superior, care le-ar permite rectorilor, în opinia sa, să privatizeze universităţile.

”Legea educaţiei ar urma să primească votul final la Senat pe 22 mai. Ştefan Pălărie consideră că e un termen prea scurt: “Este un termen îngrozitor, abuziv, care nu are nici o justificare. Noi nu înţelegem de ce, după ce avem 500 de pagini de text legislativ şi alte câteva bune sute de pagini de amendamente, am avea un termen atât de scurt. Este o mizerie faptul că s-a dat ca termen limită de depunere a amendamentelor ziua de duminică. Asta înseamnă că toţi consilierii juridici şi toţi parlamentarii au trebuit să lucreze aproape zi lumină, ca să termine ieri, până la miezul nopţii, ultimele amendamente depuse. Şi să nu uităm, avem patru zile pentru dezbateri. Pare că ori se fac lucrurile noaptea, ca hoţii ori repede înainte, ca să nu fie cu băgare de seamă din partea publicului”, a afirmat Pălărie.

Senatorul USR atrage atenţia asupra unui “blat” în privinţa legii educaţiei:

“Pe mine mă îngrijorează, personal, extrem de mult, forma care a ajuns la Senat a legii. Legea aceasta, de la forma Guvernului, care şi aşa era dezastru, noi am contestat-o încă din vara anului trecut, a ajuns să fie nu mai rea, ci mai nocivă, mai toxică, deci nu e vorba de forme mai proaste, ci forme mai rele, distructive. S-a ajuns la această formă mai rea, pentru că a existat un blat permanent între partide, între PSD şi PNL. Eu am participat aproape zilnic la dezbaterile din Camera Deputaţilor şi am văzut mecanismul ăsta: după câteva ore de dezbatere în faţa camerelor de luat vederi şi în şedinţe de comisii, şedinţa era suspendată şi se muta între deputaţii PSD, PNL şi doamna Ligia Deca, în biroul preşedintei de şedinţă, iar acolo se discutau, se organizau următoarele amendamente”, spune senatorul USR. 

Ştefan Pălărie critică între altele un amendament la legea învăţământului superior:

“Am văzut aberaţii, cel puţin la legea învăţământului superior, precum cea care permite pe viitor rectorilor să privatizeze universităţile, să cumpere firme la suprapreţ, să înfiinţeze firme noi şi să dispună după bunul plac de patrimoniul universităţii, care inclusiv a fost finanţat din bani publici, despre asta vorbim, vorbim despre o formă în care e clar că nu-i mai interesează reforma educaţiei, ci mai degrabă vor să împartă hălci din ceea ce înseamnă banii educaţiei către grupuri de interese şi aici eu vreau să-i adresez o întrebare doamnei ministru Ligia Deca, o întrebare publică: doamna ministru girează aceste aberaţii sau se distanţează, se dezice de ele? Pentru că dacă se dezice, eu aştept o poziţie publică, să ne spună că modificările avute pe lege sunt îngrozitoare şi Ministerul Educaţiei nu le susţine (…). Ce mă tulbură pe mine este că privitor la învăţământul universitar, noi să nu uităm, avem în continuare ditamai profesorii şi ditamai doctorii universitari, care predau astăzi la cursuri studenţilor după dictare, iar apoi, le cer studenţilor să le cumpere cărţile pe care aceşti profesori le-au scris. Este învăţământ medieval în secolul 21 universitar. Să nu uităm că majoritatea cercetării academice din România este o mizerie inutilă, inaplicabilă şi neoperabilă, nefolosibilă pentru economie şi pentru dezvoltare. Cu toate astea, care e preocuparea PSD şi PNL? Nu dezvoltarea, nu performanţa academică. Preocuparea lor este patrimoniul universităţilor, ce se întâmplă când acestea se dizolvă, ce se întâmplă când o universitate vrea să facă o firmă. Problema asta este extrem de gravă, seamănă foarte mult pe de o parte, cu faimoasele firme municipale ale doamnei Gabriela Firea, pentru că atunci când tu înfiinţezi firme, ce poţi să faci? Păi, poţi să angajezi pe cine vrei, cu ce salariu vrei, poţi în felul acesta să opacizezi, faţă de legea transparenţei publice, orice informaţie şi ajungi să rupi bucăţi pentru tine şi familia ta, ca rector şi pentru acoliţii şi prietenii tăi. Lucrul acesta este inacceptabil”, precizează senatorul. 

Sursă:news.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Informații de calitate.