Senatul a aprobat cu unanimitate de voturi proiectul de lege AUR privind încurajarea adopției naționale

best auto leo vaslui

În România, rata adopțiilor este sub medie, arată datele UNICEF, deși în sistemul de protecţie se află 49.765 de copii ce au dreptul la un cămin şi la o familie capabilă să le ofere securitate şi îngrijire. Dintre aceștia, aproape 6000 sunt adoptabili, de două ori mai mulți decât persoanele sau familiile atestate să adopte. AUR a propus un proiect de lege ce vizează modificarea Legii privind procedura adopției, o măsură ce va duce la creșterea numărului de părinți adoptatori. Inițiativa a fost aprobată cu unanimitate de voturi în plenul Senatului și va merge la Camera Deputaților, cameră decizională.

Potrivit inițiatorilor, scopul inițiative este acela de a corecta o prevederi din legea actuală care îi discriminează pe cetățenii români domiciliați în țară, dar aflați în străinătate pe perioade determinate de timp (până la trei luni), în baza unui contract de muncă sau a unei activități desfășurate în interesul statului român. Principala categorie vizată aici este cea a lucrătorilor din sectorul maritim.

Această lege vine ca o reparație de ordin moral și juridic pentru că sunt foarte mulți părinți care sunt în acest proces de adopție care din pricina locului de muncă trebuie să se deplaseze, dar nu trebuie pedepsiți pentru asta, iar instituțiile statului are se ocupă de protecția copilului și de adopție trebuie să țină cont că a lucra în deplasare nu te face un părinte mai rău sau mai bine, ci sunt alte criterii ce trebuie luate în considerare. AUR a inițiat acest proiect deoarece este nevoie de calibrarea și de aducerea în atenție a acest disfuncționalități care apar în societate și cu siguranță sunt mulți români care s-au lovit de această discriminare când au dorit să adopte un copil”, a declarat senatoarea AUR Rodica Boancă în ședința Senatului din data de 14 martie.

Ce modificări aduce proiectul de lege inițiat de AUR?

Proiectul de lege prevede modificarea art. 3 lit. a) din Legea nr. 273/2004 privind
procedura adopţiei, astfel:

„a) cetăţenilor români sau cetăţenilor români cu multiplă cetăţenie, după caz, care au domiciliul în România, care au locuit efectiv şi continuu pe teritoriul României în ultimele 6 luni anterioare depunerii cererii de atestare; la stabilirea continuităţii nu sunt considerate întreruperi absenţele temporare care nu depăşesc 3 luni, absenţele determinate de desfăşurarea activităţilor specifice sectorului maritim în baza contractelor de muncă ale navigatorilor şi nici cele determinate de şederea pe teritoriul altui stat ca urmare a existenţei unor contracte de muncă impuse de derularea unor activităţi desfăşurate în interesul statului român, precum, şi ca urmare a unor obligaţii internaţionale asumate de România”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Informații de calitate.