Și Curtea de Apel desființează actualul directorat al Hidroelectrica, „perla energiei” aflată în plin proces de listare / Decizia este executorie, dar poate fi atacată cu recurs

best auto leo vaslui

Și Curtea de Apel București a decis să anuleze procedura prin care „perla energiei” din România, Hidroelectrica, și-a ales directoratul în anul 2019, confirmând o decizie similară dată de Tribunalul București în aprilie 2022. Decizia este executorie, dar poate fi atacată cu recurs. Procesul a fost inițiat de un fost director financiar concediat și apoi repus în funcție tot de către instanță. Hidroelectrica este în plin proces de listare la bursă, Fondul Proprietatea, acționar minoritar, dorind să listeze minim 15% din pachetul de 20% pe care îl deține la companie, până la jumătatea acestui an.

Procesul a fost inițiat de Petronel Chiriac, fost director financiar al companiei. În noiembrie 2017, Petronel Chiriac a fost concediat, dar ulterior a contestat decizia de concediere. Printr-o decizie pronunțată în decembrie 2020, instanța a hotărât să îi dea dreptate lui Petronel Chiriac și l-a repus în funcția deținută la Hidroelectrica înainte de concediere. De asemenea, Tribunalul a mai decis că Hidroeletrica trebuie să îi plătească lui Petronel Chiriac despăgubiri egale cu salariile indexate, majorate şi reactualizate şi cu celelalte drepturi de care ar fi beneficiat salariatul, de la data concedierii si până la reintegrarea efectivă, sume actualizate cu dobânda legală şi indicele de inflaţie, calculate la data plăţii efective, scria atunci Financial Intelligence.

Directoratul actual al Hidroelectrica și-a început mandatul în data de 10 iunie 2019, pentru 4 ani.

Ministru al Energiei era atunci Anton Anton, membru ALDE. Ministerul Energiei este acționar majoritar al Hidroelectrica.

Când a lansat procedura de recrutare a directoratului, Hidroelectrica aștepta de la membri trăsături precum „expunere sindicală și politică”. Unul dintre obiectivele acestei conduceri era listarea la bursă a companiei. Procedura de listare nu a avut loc nici până în prezent, deși directoratul mai are doar un an din mandat, ci ar urma să aibă loc abia în acest an, în contextul în care acționarul minoritar Fondul Proprietatea a anunțat că își va lista propriul pachet de acțiuni.

Directoratul Hidroelectrica ales este format din: Bogdan Badea, președinte, și membrii Marian Bratu, Răzvan Ionuț Pătăliu, Radu Cristian Pop și Cristian Vladoianu.

Directoratul Hidroelectrica este remunerat cu o indemnizație fixă lunară netă, conform contract de mandat, de 22.846 lei.

Economedia a solicitat un punct de vedere din partea Hidroelectrica și îl va publica imediat ce îl va primi.

Sursă:economedia.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Informații de calitate.