Silicon Valley Bank aruncă în aer piețele financiare: zeci de miliarde de dolari s-au evaporat

best auto leo vaslui

O autoritate de reglementare din California a închis astăzi Silicon Valley Bank şi a numit Federal Deposit Insurance Corporation drept administrator, acţionând rapid pentru a evita agravarea unei crize, notează Reuters.

La 31 decembrie 2022, Silicon Valley Bank avea active totale de aproximativ 209 miliarde de dolari şi depozite totale de aproximativ 175,4 miliarde de dolari.

Sediul principal şi toate sucursalele Silicon Valley Bank se vor redeschide pe 13 martie şi toţi deponenţii asiguraţi vor avea acces deplin la depozitele lor asigurate cel târziu luni dimineaţă, potrivit comunicatului.

Banca, ale cărei activităţi sunt ataxate pe startupuri din sectorul tehnologiei, are 17 sucursale în California şi Massachusetts.

Surse citate de CNBC au declarat anterior că SVB Financial, compania mamă a Silicon Valley Bank, este în discuţii pentru vânzarea sa.

Încercările băncii de a strânge capital au eşuat, au spus sursele, iar banca a angajat consilieri pentru a explora o potenţială vânzare.

Marile instituţii financiare analizează o posibilă achiziţie a SVB. Cu toate acestea, retragerile de depozite depăşesc până acum procesul de vânzare, ceea ce face foarte dificilă realizarea unei evaluări realiste a băncii de către potenţialii cumpărători, au declarat sursele.

Acţiunile băncii au scăzut ieri cu 60%, după ce SVB a anunţat miercuri seara un plan de a atrage capital de peste 2 miliarde de dolari.

Titlurile au scăzut astăzi cu încă 60% în tranzacţiile electronice premergătoare deschiderii bursei, înainte de a fi suspendate în aşteptarea unor informaţii noi.

SVB a fost afectată de erodarea capitalului din cauza creşterii dobânzilor de către Rezerva Federală americană, care a dus la scăderea finanţării disponibile pentru startupuri, acestea fiind nevoiete să retragă fonduri de la bănci pentru a-şi desfăşura activităţile.

În plus, dobânzile mari au dus şi la o scădere a valorii deţinerilor de titluri de Trezorerie ale băncii, care a fost nevoită să le vândă în pierdere pentru a-şi consilida poziţia capitalului.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Informații de calitate.