Sindicaliștii din Educației amenință cu noi proteste săptămâna viitoare

best auto leo vaslui

Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ şi Federaţia Sindicatelor din Educaţie Spiru Haret vor continua protestele săptămâna viitoare, când vor avea loc noi pichetări ale sediilor prefecturilor din alte judeţe.


Sindicaliștii din Educație acuză lipsa dialogului social și reclamă guvernanților că nici până acum nu au venit cu o soluție cu privire la majorarea salariilor.

„Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ şi Federaţia Sindicatelor din Educaţie Spiru Haret condamnă ferm atitudinea membrilor Guvernului României care nu au venit nici până la această oră cu o soluţie în faţa salariaţilor din educaţie, în ciuda protestelor în lanţ organizate în această perioadă. Considerăm că lipsa dialogului social, care ar fi trebuit să fie iniţiat de partea guvernamentală, demască nu doar incapacitatea Executivului de a avea grijă de salariaţii acestui sistem de învăţământ, dar şi o rea voinţă a guvernanţilor care nu fac nici măcar un efort să identifice căi prin care problemele acestui sistem să fie rezolvate. Dispreţul şi dezinteresul faţă de educaţia din România sunt rostogolite de la o guvernare la alta”, se arată într-un comunicat comun al celor două federaţii sindicale.

În perioada 14-16 martie 2023, peste 1.500 de sindicalişti din educaţie, cadre didactice, dar şi personal didactic auxiliar şi nedidactic, din cadrul organizaţiilor judeţene afiliate FSLI, au pichetat sediile prefecturilor din judeţele Constanţa, Ialomiţa, Gorj, Buzău, Argeş, Călăraşi, Dolj şi Prahova.

De asemenea, mai multe organizaţii judeţene afiliate FSE Spiru Haret au organizat întâlniri cu parlamentarii din circumscripţiile electorale şi au cerut întrunirea Comisiilor de Dialog Social de la nivelul Prefecturilor pentru a prezenta nemulţumirile şi solicitările angajaţilor din învăţământ.

„Suntem mai hotărâţi ca niciodată să nu renunţăm la dreptul nostru prin care cerem să ni se acorde respectul cuvenit dar şi şansa la un trai decent, care poate fi posibil prin majorarea salariilor. Protestele vor continua, astfel, în săptămâna 20 – 24 martie 2023, când vor avea loc noi pichetări ale sediilor prefecturilor din alte judeţe, acţiuni sindicale la care vor lua parte membrii organizaţiilor sindicale afiliate FSLI şi FSE Spiru Haret”, se precizează în comunicat.

Organizaţiile sindicale solicită rezolvarea problemei aplicării integrale a dispoziţiilor Legii – cadru nr. 153/2017 pentru toate categoriile de salariaţi din învăţământ, astfel încât toate categoriile de salariaţi din sistemul educaţional să beneficieze de salariul de bază prevăzut de această lege pentru anul 2022, identificarea unor soluţii pentru creşterea veniturilor personalului didactic auxiliar, adoptarea, în regim de urgenţă, a normativelor pentru personalul nedidactic şi personalul didactic auxiliar, având în vedere că normativele care se aplică sunt din anul 1998 şi aplicarea regulamentelor privind acordarea sporurilor pentru condiţii de muncă, întrucât salariaţii din învăţământ sunt singurele categorii de bugetari care nu beneficiază de acordarea acestor sporuri.

Totodată, potrivit sursei citate, în noua lege de salarizare, grila propusă trebuie să poziţioneze personalul din învăţământ pe o treaptă superioară celei actuale în ierarhia funcţiilor bugetare, în raport de importanţa socială a activităţii prestate.

Alte revendicări vizează „remedierea anomaliilor actuale în ceea ce priveşte salarizarea celor care ocupă funcţii de conducere, îndrumare şi control, având în vedere că, după ce veniturile acestora au rămas nemodificate în ultimii patru ani, se constată că acestea sunt inferioare salariaţilor care ocupă funcţii de execuţie”.

De asemenea, sindicatele din educaţie cer instituirea, prin lege, a regulii indexării anuale a salariilor personalului plătit din fonduri publice, cu rata inflaţiei, plata suplimentară a personalului din unităţile/instituţiile de învăţământ nominalizat în echipele de proiecte finanţate din fonduri europene nerambursabile şi plata orelor suplimentare efectuate de personalul didactic auxiliar şi nedidactic.

Calendarul protestelor include pichetarea sediului Guvernului şi a sediilor prefecturilor în lunile martie şi aprilie 2023, un marş de protest desfăşurat în Bucureşti în luna mai 2023 şi declanşarea grevei generale în ultima decadă a lunii mai.

Sursă:romaniatv.net

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Informații de calitate.