Sindicatele din Educație protestează în fața Guvernului și amenință cu o grevă generală

best auto leo vaslui
Protest în fața Guvernului, Piața Victoriei, 26 aprilie 2023, organizat de Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ, Federaţia Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret” şi Federaţia Naţională Sindicală „Alma Mater”.

Sindicatele din Educaţie au protestat miercuri în Piața Victoriei din București, în fața Guvernului, nemulțumite de salariile prea mici și de planurile coaliției PSD-PNL-UDMR de a le menține veniturile la nivelul anului trecut. De asemenea, sindicaliștii din educației au anunțat un marș de protest în data de 10 mai.

Au fost două zile consecutive de proteste, organizate de sindicatele din Educație, care au invocat salariile prea mici, dar și intenția Guvernului de a plafona cheltuielile de personal la nivelul anului 2022.

Preşedinte Federaţiei Sindicatelor „Spiru Haret”, Marius Nistor, a afirmat miercuri la Prima News că sub doi la sută dintre tinerii bine pregătiţi aleg să intre în învăţământ, transmite News.ro.

„Singurele soluţii pe care ni le dau politicienii sunt următoarele: nu investim în educaţie pentru că nu avem rezultate de calitate”, a afirmat Marius Nistor.

De asemenea, într-un comunicat, sindicaliștii au anunțat că vor organiza un marş de protest la care sunt așteptați peste 15.000 de membri de sindicat, în data de 10 mai, și că strâng semnături pentru a declanșa greva generală.

La finalul săptămânii trecute, ministrul Educaţiei, Ligia Deca, s-a declarat încrezătoare că nu se va ajunge la grevă generală în învăţământ, iar anul şcolar 2022-2023 va fi încheiat cu bine, potrivit Agerpres.

Însă, sindicatele spun că vor apela la această „formă extremă de protest”, deoarece un proiect de Ordonanță de Urgență al Guvernului măsuri „cu impact negativ suplimentar pentru angajaţii din învăţământ”.

„Nu ne dorim o grevă de proporţii, categoric ţinem cont de elevii noştri şi, să nu fim ipocriţi, au mai fost greve generale în învăţământ de mare amploare, a fost o grevă în perioada Tăriceanu, de trei săptămâni, a fost o grevă în perioada domnului Marga, de o lună, iar elevii nu au pierdut absolut nimic”, a mai spus Marius Nistor, la Prima News.

Potrivit sindicaliştilor din Educaţie, intenţiile Executivului sunt de a plafona cheltuielile de personal la nivelul anului 2022, imposibil de realizat în sistemul de învăţământ, deoarece salariile cadrelor didactice se majorează odată cu trecerea la un grad didactic superior sau o nouă tranşă de vechime.

În plus, sindicatele acuză Executivul că vrea să blocheze atingerea de către personalul didactic auxiliar şi nedidactic a salariilor de bază din Legea 153/2017, contrar promisiunii făcute de preşedinţii PSD şi PNL în urmă cu câteva săptămâni.

De asemenea, sindicaliştii susţin că noile decizii ale Executivului ar accentua deficitul de personal prin: interdicţia cumulului pensiei cu salariul şi prin blocarea organizării concursurilor pentru ocuparea posturilor vacante, inclusiv a activităţilor de formare profesională, esenţiale în dezvoltarea carierei didactice.

Sursă:romania.europalibera.org

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Informații de calitate.